România nu are suficienți inspectori pentru a controla exportul de lemn din defrișări ilegale, recunoaște un șef din Garda Forestieră Națională, citat într-o investigație internațională

România nu are suficienți inspectori pentru a controla exportul de lemn din defrișări ilegale, recunoaște un șef din Garda Forestieră Națională, citat într-o investigație internațională

Ancheta internațională „Deforestation INC”, coordonată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de investigație (ICIJ), la care au participat și reporterii de la Context.ro., a arătat că statele occidentale, printre care și Româna, nu sunt pregătite să controleze comercializarea produselor provenite din defrișări ilegale.

Regulamentul UE 2023/1115 privind comerțul cu lemn și produse asociate cu defrișările (EUDR) cere ca majoritatea companiilor europene care importă lemn, ulei de palmier, cauciuc și alte mărfuri similare să demonstreze că produsele nu provin din terenuri defrișate ilegal și nu contribuie la degradarea pădurilor.

Legea cere, de asemenea, autorităților naționale să efectueze controale regulate și să acționeze rapid împotriva companiilor care nu se conformează; sancțiunile includ amenzi de până la 4% din cifra de afaceri anuală a companiei.

Oficialii UE spun că EUDR ar trebui să-i asigure pe consumatorii europeni că mobilierul, batonul de ciocolată sau cafeaua lor nu au contribuit la distrugerea pădurilor tropicale prețioase din altă parte a lumii.

În România, țară care găzduiește cea mai mare pădure seculară din Europa și unde tăierile ilegale și traficul de lemn sunt subiecte fierbinți, nu sunt suficienți inspectori pentru a controla exportul de lemn provenit din defrișări ilegale, așa cum prevede un regulament european care urmează să se aplice începând cu anul viitor.

Garda Națională Forestieră, cea care are sarcina de a controla companiile care fac comerț cu lemn și produse de lemn, recunoaște că e neputincioasă.

Eugen Gioancă: „Nu excistă suficient personal”

În momentul de față, nu există suficient personal în Garda Forestieră Națională și Gărzile Forestiere pentru a verifica operatorii și comercianții care introduc sau intenționează să introducă pe piață cherestea sau produse din lemn în conformitate cu prevederile noii legi.

Eugen Gioancă, inspector general adjunct la Garda Forestieră Națională

În mod similar cu România, personal nu e suficient nici la Agenția Federală de Mediu din Belgia (10 posturi), Autoritatea pentru Siguranța Produselor Alimentare și de Consum din Țările de Jos (7 posturi) sau Oficiul Federal pentru Agricultură și Alimentație din Germania, care a făcut, în medie, doar 200 de controale anual, din 2010.

Johannes Zahnen, inginer de mediu care lucrează pentru World Wildlife Fund, susține că noul regulament UE reprezintă un potențial „pas înainte” în lupta împotriva defrișărilor, dar numai dacă este pus în aplicare în mod corespunzător.

„Indicii că nu este luat în serios. Ar fi un dezastru”

Legea poate fi „o pârghie pentru a minimiza distrugerea pădurilor”, a declarat Zahnen.

Cu toate acestea, dacă guvernele nu alocă suficient personal, „acesta ar fi un prim indicator că EUDR nu este luat în serios”, a spus el. „Asta”, a spus el, „ar fi un dezastru”.

În Europa, reprezentanții industriei lemnului speră că noua reglementare, care intră în vigoare la sfârșitul anului va pune capăt, în sfârșit, comerțului controversat.

Companiile europene au importat în continuare produse din lemn în valoare de cel puțin 6 milioane de dolari din Myanmar anul trecut, potrivit datelor furnizate de Federlegno Arredo, organizația care reprezintă industria de prelucrare a lemnului din Italia.

„Exportul de lemn finanțează regimul militar din Myanmar”

Grupurile pentru drepturile omului și organizațiile internaționale spun că veniturile din exportul de lemn finanțează regimul militar din Myanmar, care a ucis, rănit sau forțat să fugă din țară mii de civili.

Myanmar este, de asemenea, una dintre țările cu cea mai mare rată de defrișare conform Forest Declaration Assessment, o coaliție de organizații de conservare a naturii.

Între 1990 și 2020, o suprafață de pădure mai mare decât UE a fost pierdută din cauza defrișărilor, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, produsele de consum vândute în UE fiind responsabile pentru aproximativ 10% din pierdere.

Aceasta din cadrul proiectului „Deforestation”, care poate fi citită integral aici. 

Foto cu caracter ilustrativ: Facebook Garda Forestieră Națională

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *