Rusia încearcă să atragă studenți din România. MAE: „Cooperarea în domeniul învățământului este suspendată”

Rusia încearcă să atragă studenți din România. MAE: „Cooperarea în domeniul învățământului este suspendată”

„Cooperarea efectivă în domeniul cultural-științific și în domeniul învățământului este suspendată la ora actuală” între România și Rusia, chiar dacă în domeniul culturii și educației rămân în vigoare o serie de acorduri, arată Ministerul Afacerilor Externe într-un răspuns transmis, marți, Edupedu.ro. Întrebat pe tema unei campanii pe care o desfășoară în prezent  Ambasada Rusiei, de promovare a burselor de studii în Federația Rusă, MAE arată că aceasta reprezintă „o decizie unilaterală a guvernului rus”.

Ministerul român arată că a recomandat în mod repetat cetățenilor țării să evite călătoriile neesențiale în Federația Rusă și că a condamnat ferm și neechivoc războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. 

„Prin urmare, date fiind atât situația de securitate, cât și poziția României de condamnare a Federației Ruse ca stat agresor în raport cu Ucraina, precum și demersurile de izolare pe plan internațional a acestei țări, MAE recomandă ferm evaluarea ofertelor de studiu sus-menționate cu maximă atenție și mai ales cu luarea în considerare a tuturor aspectelor menționate anterior”, arată instituția în răspunsurile transmise Edupedu.ro.

Este în plină desfășurare, de la mijlocul lunii octombrie, de către Ambasada Rusiei, o campanie de atragere a tinerilor români. Aceasta are loc într-un ritm mai susținut decât în anii anteriori, chiar și cu mai multe mesaje pe această temă distribuite, pe zi, pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice ruse.

Campania rusă de recrutare a studenților români – desfășurată în contextul unui efort internațional de atragere de studenți către instituțiile de învățământ superior din Rusia – are loc în condițiile în care numărul studenților români atrași de studii în această țară nu este cunoscut oficial, iar relațiile dintre diverse foruri ale învățământului superior și ale cercetării din Europa și instituțiile rusești sunt practic blocate.Până la publicarea articolului de săptămâna trecută, MAE nu răspunsese întrebărilor puse de Edupedu.ro pe această, anunțând că avea să ofere o poziție ulterior. Pe de altă parte, la solicitarea Edupedu.ro, secretarul de stat în Ministerul Educației Gigel Paraschiv precizase atunci: „cooperarea efectivă în domeniul educației este în acest moment suspendată”.Răspunsul MAE

„Autoritățile române au condamnat de manieră fermă și neechivocă războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, încă de la debutul acestuia. În acest context, acțiunile României în raport cu Federația Rusă au avut în vedere, între altele, implicarea în eforturile de sancționare fermă a Federației Ruse și de izolare a acesteia pe plan internațional, precum și revizuirea drastică, în sensul restrângerii cuprinzătoare sau suspendării, a interacțiunii bilaterale cu Federația Rusă.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a recomandat în mod repetat cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară, să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând (Recomandare 1Recomandare 2).

Chiar dacă în ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul culturii, artei, educației, sunt în vigoare: 1/Acordul între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind cooperarea în domeniile culturii, științei și învățământului (1993); 2/ Acordul privind recunoașterea și echivalarea actelor de studii între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse (1999), cooperarea efectivă în domeniul cultural-științific și în domeniul învățământului este suspendată la ora actuală.

În acest context, anunțul postat de Ambasada Federației Ruse la București, referitor la oferta de studii gratuite pentru cetățenii străini în Federația Rusă face trimitere la o decizie unilaterală a guvernului rus. 

Prin urmare, date fiind atât situația de securitate, cât și poziția României de condamnare a Federației Ruse ca stat agresor în raport cu Ucraina, precum și demersurile de izolare pe plan internațional a acestei țări, MAE recomandă ferm evaluarea ofertelor de studiu sus-menționate cu maximă atenție și mai ales cu luarea în considerare a tuturor aspectelor menționate anterior.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *