Rusia le spală creierul copiilor răpiți din Ucraina, afirmă ambasadoarea Marii Britanii la Kiev

Rusia le spală creierul copiilor răpiți din Ucraina, afirmă ambasadoarea Marii Britanii la Kiev

Ambasadoarea Marii Britanii în Ucraina, Dame Melinda Simmons, a declarat recent că transferul de copii ucraineni din teritoriile ocupate în Rusia echivalează cu o răpire, menită să rupă legăturile acestora cu Ucraina, relatează Sky News.

Un oficial de la Kremlin a dezvăluit, într-un raport publicat zilele trecute, că peste 700.000 de copii au fost transferați din Ucraina în Rusia de la începutul războiului, majoritatea dintre ei neputând să beneficieze de supravegherea părinților și fiind luați ca un gest de „bunăvoință”.

„Este îngrozitor, la toate nivelurile imaginabile”, a declarat Dame Melinda, pentru agenția de știri ucraineană ArmyInform, cu puțin timp înainte de aceste comentarii ale oficialului rus.

„Este destul de clar că dacă furi copii din țară, o faci pentru a tăia de la rădăcini ideea că există o generație următoare viabilă care va apăra țara”, a precizat ambasadoarea britanică.

Deportarea ilegală a copiilor este considerată o crimă de război. Acesta este motivul pentru care Curtea Penală Internațională (CPI) a emis, în luna martie, un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova – același oficial care a dezvăluit transferul sutelor de mii de copii ucraineni în Rusia.

În luna mai, Ucraina a susținut că cel puțin 16.000 de copii au fost deportați în Rusia, în timpul războiului, din teritoriile ucrainene controlat de forțele Moscovei.

Dame Melinda a mai declarat că acești copii luați de Rusia sau ținuți pe teritoriul rus au fost „supuși unei game extraordinare și necruțătoare de spălare a creierului”, care, la rândul său, „creează o barieră psihologică între copii și părinții lor”.

„Știm că există copii care se întorc, după ce au fost supuși unora dintre aceste procese, crezând că a lupta împotriva Ucrainei este lucrul corect”, a adăugat ea.

Ambasadoarea britanică a susținut că Ucraina, pe lângă faptul că va trebui să îi găsească pe copiii luați de Rusia și să îi returneze familiilor lor, va trebui să se ocupe de modul în care poate să anuleze răul provocat de această „spălare a creierului”.

Dame Melinda își va părăsi postul din Ucraina luna viitoare, urmând să fie înlocuită de fostul șef-adjunct al misiunii de la Kiev Martin Harris.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *