Rusia vrea să producă peste 32.000 de drone anual, până în 2030, de trei ori mai mult decât în prezent

Rusia vrea să producă peste 32.000 de drone anual, până în 2030, de trei ori mai mult decât în prezent

Rusia intenționează să producă peste 32.000 de drone în fiecare an până în 2030 și ca producătorii interni să reprezinte 70% din piață, a afirmat sâmbătă, 6 ianuarie, prim-vicepremierul Andrei Belousov, citat de agenția rusă oficială de presă TASS, potrivit Reuters.

Dronele au fost utilizate pe scară largă de Moscova și Kiev din februarie 2022, când a început invazia Rusiei în Ucraina, iar ambele părți își măresc puternic producția militară pe măsură ce războiul se prelungește.

„Volumul anual de producție de vehicule aeriene fără pilot (UAV) – cu excepția UAV-urilor educaționale – este planificat la 32.500 de unități”, a declarat Belousov, pentru TASS. „Acest lucru este de aproape trei ori mai mare decât volumul actual de producție”, a precizat oficialul guvernamental rus.

„În același timp, planificăm ca ponderea UAV-urilor rusești să reprezinte 70% din piața acestui tip” de drone, a mai spus Belousov.

Moscova a folosit tot mai des dronele kamikaze Shahed, ieftine, de fabricație iraniană, cunoscute în Ucraina pentru motoarele lor zgomotoase pe benzină, în atacuri aeriene repetate și masive asupra infrastructurii ucrainene aflate mult în spatele liniilor de front ale războiului, din estul și sudul țării.

Rusia va finanța proiectul național privind dronele cu 696 de miliarde de ruble (7,66 miliarde de dolari) până în 2030, a precizat Belousov, potrivit căruia țara sa va publica mai multe detalii în această lună.

Anul trecut, președintele Vladimir Putin a declarat că dronele ar putea fi folosite în aproape toate industriile, nu doar în cea militară.

Inițial, dronele rusești au derutat apărarea aeriană ucraineană, deoarece erau mai greu de detectat decât rachetele, în timp ce doborârea de către Ucraina a dronelor fabricate ieftin, folosind rachete scumpe de apărare antiaeriană, s-a dovedit a fi nu chiar cea mai rentabilă strategie.

Între timp, Ucraina a folosit intens drone FPV – drone mici destinate inițial uzului civil personal, dar modificate pentru câmpul de luptă – ca o opțiune ieftină, dar eficientă pentru recunoaștere și atacuri, o tactică pe care Rusia a copiat-o.

Oficialii ucraineni au afirmat în decembrie că intenționează să producă peste 11.000 de drone de atac cu rază medie și lungă de acțiune în 2024.

De asemenea, președintele Volodimir Zelenski s-a arătat încrezător, tot în decembrie, că Ucraina va reuși să producă pentru armata sa, în 2024, un milion de drone FPV (“first-person-view”), foarte solicitate pe linia frontului.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *