Rușii din Occident ar trebui „atent monitorizați”, cere Petr Pavel, președintele Cehiei. „Pur și simplu acesta este costul războiului”

Rușii din Occident ar trebui „atent monitorizați”, cere Petr Pavel, președintele Cehiei. „Pur și simplu acesta este costul războiului”

Președintele ceh Petr Pavel a declarat joi, 15 iunie, că rușii care trăiesc în țările occidentale ar trebui să fie atent monitorizați de serviciile de securitate, având în vedere „războiul agresiv” al Moscovei purtat în Ucraina, relatează The Moscow Times preluând AFP.

Liderul ceh prooccidental, general în retragere și fost comandant în cadrul NATO, a precizat totuși că îi simpatizează pe rușii din afara țării care nu susțin invazia din Ucraina.

Dar „atunci când există un război în desfășurare, măsurile de securitate legate de cetățenii ruși ar trebui să fie mai stricte decât în vremuri normale”, a subliniat el, într-un interviu publicat joi de Radio Free Europe/Radio Liberty, instituție media cu sediul la Praga și finanțată de SUA.

Czech President Petr Pavel said that Russian civilians living in the West should be monitored by security services.Speaking to @radiosvoboda, he said “when World War II started, all Japanese population living in the United States was under a strict monitoring regime as well.” pic.twitter.com/SCRqC6717I

— Radio Free Europe/Radio Liberty (@RFERL) June 15, 2023

„Toți rușii care trăiesc în țările occidentale ar trebui să fie monitorizați mult mai mult decât în trecut, deoarece sunt cetățeni ai unei națiuni care duce un război agresiv”, a afirmat Pavel.

„Acesta este pur și simplu costul războiului”, a adăugat fostul general NATO, care a devenit președintele Cehiei în luna martie, după ce a câștigat alegerile desfășurate în ianuarie.

El a spus că situația este similară cu cea din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când peste 100.000 de descendenți japonezi stabiliți în Statele Unite au fost de asemenea supuși „unui regim de monitorizare strictă” și plasați în lagăre locale.

Pavel, care a vizitat Ucraina devastată de război în aprilie, a precizat că se așteaptă ca la summitul NATO din iulie, de la Vilnius, să se exprime un sprijin clar pentru aderarea Kievului la Alianța Nord-Atlantică.

„Cred cu tărie că toți liderii vor înțelege că a avea Ucraina la bord – atât în NATO, cât și în UE – este probabil singura garanție a cum să asigurăm stabilitatea în această regiune, cum să facem atât NATO, cât și UE mai puternice și cum să ținem la distanță Rusia și politicile sale agresive”, a explicat Pavel.

„Văd o serie de țări care se pun de acord asupra unui plan de sprijin pe termen lung pentru Ucraina, care nu se va baza pe contribuții punctuale, ci pe o procedură pe termen lung atent planificată”, a adăugat liderul ceh.

Membră a NATO și UE cu 10,8 milioane de locuitori, Republica Cehă a oferit Kievului un ajutor umanitar și militar substanțial după debutul invaziei ruse. De asemenea, a primit aproape o jumătate de milion de refugiați de război din Ucraina.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *