Secretarul general ONU: „Lumea noastră intră într-o eră de haos” 

Secretarul general ONU: „Lumea noastră intră într-o eră de haos” 

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a afirmat în fața Adunării Generale a organizației, în cadrul prezentării priorităților sale pe 2024 că omenirea se îndreaptă spre haos, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În timpul războiului rece, mecanisme bine stabilite au ajutat la gestionarea relaţiilor între superputeri, dar în lumea multipolară de astăzi, lipsesc astfel de mecanisme. Lumea noastră intră într-o eră de haos şi vedem rezultatele: un „care pe care” periculos şi imprevizibil, complet nesancţionat”, a declarat Antonio Guterres.

Înaltul oficial şi-a exprimat cu aceeaşi ocazie îngrijorarea privind noua proliferare nucleară şi dezvoltarea „unor noi mijloace de a ne ucide unii pe alţi şi – pentru omenire – de a se şterge de pe faţa pământului”.

„E atâta mânie şi ură şi zgomot în lumea de astăzi. Se pare că în fiecare zi, cu cea mai mică ocazie, e război. Conflicte îngrozitoare care ucid şi mutilează civili la niveluri record. Războaie ale cuvintelor. Războaie teritoriale. Războaie culturale”, a mai spus Antonio Guterres.

El şi-a exprimat regretul pentru disensiunilor fără precedent din Consiliul de Securitate, care nu reuşeşte să reacţioneze la „conflictele îngrozitoare” tot mai numeroase.

„Unele guverne ignoră şi subminează înseşi principiile multilateralismului, fără a da socoteală. Consiliul de Securitate, principalul instrument al păcii mondiale, este în impas din cauza faliilor geopolitice. Nu este prima oară când Consiliul este divizat. Dar este cel mai grav. Disfuncţia actuală este mai adâncă şi mai periculoasă”, a precizat Antonio Guterres.

Secretarul general al ONU a încurajat guvernele din întreaga lume să profite de ocazia „Summitului viitorului”, care va avea loc în septembrie la New York, cu ocazia Adunării Generale, pentru a „modela multilateralismul pentru anii care vin”.

Printre schimbările „de care lumea are într-adevăr nevoie” se numără, potrivit aprecierii sale, reforme majore în Consiliul de Securitate şi în sistemul financiar internaţional, precum şi implementarea unui „instrument de urgenţă pentru ameliorarea reacţiilor internaţionale la şocurile mondiale complexe”, cum a fost pandemia de COVID-19. 

FOTO: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *