Secretul din spatele marii înțelegeri PSD – PNL pentru majorarea pensiilor. Proiectul va fi votat în regim de urgență în Parlament

Secretul din spatele marii înțelegeri PSD – PNL pentru majorarea pensiilor. Proiectul va fi votat în regim de urgență în Parlament

Deși premierul Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă (PNL), au susținut, după ședința Coaliției, că s-au găsit banii pentru majorarea pensiilor, „nimeni nu garantează” că veniturile din 2024 și 2025 vor acoperi costurile, susțin surse din Coaliție. O primă consecință posibilă este creșterea deficitului și în 2024.

Proiectul noii legi a pensiilor va trece rapid prin Parlament, fără amendamente majore, până la finalul săptămânii viitoare, au decis, luni, liderii Coaliției de guvernare.

Pe traseul legislativ, primul pas va fi făcut, marți, în comisiile din Senat, unde proiectul este așteptat să treacă „fără emoții”.Votul în Senat ar putea să fie astăzi, iar inițiativa va ajunge săptămâna viitoare în Camera Deputaților.

„Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază”, a anunțat, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu după ce ședința de la Vila Lac s-a încheiat.

Un mesaj similar a fost postat, luni seara, și de președintele PNL, Nicolae Ciucă.

De unde provine optimismul din Coaliție și ce nu se prea spune

Deși problema pare rezolvată și sursa de finanțare identificată, lucrurile în Coaliție au fost mai nuanțate.

Discuția de la Vila Lac a mers pe mai multe variante de lucru pentru sporirea veniturilor la buget. Printre măsurile enunțate au fost implementarea proiectelor de digitalizare: factura electronică, case de marcat fiscale, e-transport și sigiliul mărfurilor.

Un al doilea plan luat în calcul se referă la combatere evaziunii fiscale și „o consolidare a structurilor teritoriale ale antifraudei fiscale”, au precizat surse din Coaliție pentru Libertatea.

„Împreună cu premierul Marcel Ciolacu vom semna și depune în Parlament un proiect de lege privind combaterea evaziunii fiscale”, a anunțat Nicolae Ciucă, luni, după ședința Coaliției de la Vila Lac.

Un aspect mai puțin menționat în spațiul public se referă la „măsuri suplimentare din reforma fiscală asumată în PNRR”, au precizat sursele citate.

Practic, Guvernul ar putea impune noi măsuri cu impact asupra mediului de afaceri, chiar dacă acest lucru este negat, momentan, la nivel oficial.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au negat, prin mai multe declarații, că vor crește taxele și impozitele în 2024. Declarații asemănătoare au fost făcute și la începutul acestui an, dar situația economică a impus ajustări.

Premierul a avut cuvântul decisiv în Coaliție, potrivit mai multor participanți la discuție.

„Ciolacu a venit sigur pe el în Coaliție și a afirmat că s-au găsit banii pentru majorarea pensiilor. A adus ca argumente că se reduce evaziunea, banii pentru ajutoarele sociale vor fi tăiați după controlul pilot din județul Ilfov unde s-au descoperit foarte multe nereguli și a adăugat că încasările, per total, se vor îmbunătăți. Boloș (n.r. – ministrul de Finanțe) nu a spus că s-au găsit banii, dar nici nu s-a opus categoric. Ciucă nu a avut o poziție fermă”, au dezvăluit surse participante la discuție.

10 miliarde de lei pot majora deficitul în 2024

Tonul optimist este privit cu rezerve de mai mulți lideri din PSD și PNL. Chiar și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a avertizat Guvernul prin avizul favorabil, dar cu observații dat proiectului privind pensiile. 

„Nimeni nu poate da garanții de 100% că veniturile acoperă cheltuielile. Primul semn va fi cum se va încheia anul 2024 din punct de vedere financiar, care va fi deficitul la finalul anului”, au subliniat surse din Coaliția PSD – PNL pentru Libertatea.

Săptămâna trecută, ministrul de Finanțe a transmis o nouă scrisoare la Bruxelles pentru a se asigura că există sprijinul Comisiei Europene pentru noua lege a pensiilor, care este jalon în cererea de plată numărul patru din PNRR.

„Un secret care nu a fost spus este că toate măsurile discutate în Coaliție tot nu acoperă costurile cu noua lege a pensiilor. Chiar dacă suma a scăzut de la 50 de miliarde de lei, cum o anunțase greșit ministrul Muncii, la sub 30 de miliarde de lei, banii tot nu sunt. Noi o să avem un deficit foarte mare și în 2023. Știți ce se va întâmpla anul viitor? 15 miliarde de lei se vor regăsi în buget pentru pensii, iar 10 miliarde de lei se vor duce în deficitul din 2024”, au dezvăluit sursele citate pentru Libertatea.

Problema se va adânci în 2025, când costurile vor crește cu alte 10 miliarde de lei.

Potrivit mai multor surse participante la discuțiile de la Vila Lac, ministrul Boloș a avertizat în mod repetat asupra pericolului care îl reprezintă anul 2025, primul an după alegeri. În 2024, România va organiza alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

„Decizia din Coaliție privind majorarea pensiilor a fost una politică. PNL nu putea continua scandalul pentru că pierdea electoral”, au precizat surse din PSD.

Punctul de pensie va fi indexat cu 13.8% de la 1 ianuarie 2024. Impactul bugetar calculat este de aproximativ 16 miliarde de lei pentru anul viitor.

Discuția care a rămas „în ceață” se referă la majorarea pensiilor, în medie, cu 40% de la 1 septembrie 2024, după recalculare. Impactul în acest caz este estimat la 10 miliarde de lei pentru cele patru luni de când se va aplica, intervalul septembrie – decembrie 2024.

Costurile vor crește suplimentar în 2025, deoarece impactul se va resimți pentru întregul an.

„În 2025, cel mai probabil va fi introdus impozitul progresiv, așa cum scrie în PNRR, vor apărea noi măsuri fiscale. După ce va câștiga alegerile PSD, va justifica totul cu angajamentele europene. Dacă se introduce impozitul progresiv, posibil să crească și încasările. Multe taxe și impozite au fost amânate pentru 2025”, au declarat surse din actuala coaliție majoritară.

Noua lege a pensiilor speciale a fost realizată cu sprijinul Băncii Mondiale și a primit acceptul Comisiei Europene.

foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *