Semne că ai putea avea hipertensiune

Semne că ai putea avea hipertensiune

Hipertensiunea arterială este o afecțiune destul de frecvent întâlnită și care, netratată, poate duce la complicații grave. Află mai multe despre hipertensiune și descoperă care sunt acele semne că ai putea avea hipertensiune!

Ce înseamnă hipertensiune

Înainte de a ști care sunt acele semne că ai putea avea hipertensiune este bine să știm ce înseamnă ea mai exact.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune caracterizată prin creșterea constantă a presiunii arteriale în vasele de sânge. Presiunea arterială este, mai exact, forța exercitată de sânge împotriva pereților vaselor de sânge în timpul ciclului cardiac. Ea este exprimată printr-o valoare compusă din două mărimi: presiunea sistolică (valoarea maximă) și presiunea diastolică (valoarea minimă), măsurate în milimetri de mercur (mmHg).

Hipertensiunea arterială este o afecțiune destul de comună. Mai exact, de când ghidurile s-au schimbat în 2017, aproape jumătate dintre adulții americani ar putea fi acum diagnosticați cu această afecțiune.

Hipertensiunea arterială se dezvoltă de obicei pe parcursul mai multor ani. De obicei, la început, nu observați niciun simptom. Dar chiar și fără simptome, hipertensiunea arterială poate provoca leziuni ale vaselor de sânge și organelor, în special ale creierului, inimii, ochilor și rinichilor.

Detectarea precoce este importantă. Verificările regulate ale tensiunii arteriale vă pot ajuta pe dumneavoastră și pe medicul dumneavoastră să observați orice modificări. Dacă tensiunea arterială este crescută, medicul dumneavoastră vă poate solicita să vă verificați tensiunea arterială timp de câteva săptămâni pentru a vedea dacă numărul rămâne crescut sau scădea înapoi la niveluri normale.

Valorile normale ale presiunii arteriale sunt în general considerate a fi în jurul a 120/80 mmHg. Hipertensiunea arterială apare atunci când valorile presiunii arteriale depășesc acest interval și se mențin crescute pe termen lung.

Hipertensiunea arterială netratată poate duce la complicații grave precum boli cardiace, accident vascular cerebral, insuficiență renală și probleme vasculare periferice. Este important ca hipertensiunea arterială să fie monitorizată și tratată corespunzător de către un medic specialist pentru a reduce riscul de complicații și a menține sănătatea cardiovasculară.

Care sunt categoriile de tensiune arterială – cum știi să o citești

Două numere creează valoarea tensiunii arteriale. Presiunea sistolică indică presiunea din artere atunci când inima bate și pompează sânge. Presiunea diastolică este valoarea presiunii din artere dintre bătăile inimii.

Cinci categorii definesc valorile tensiunii arteriale pentru adulți:

Sănătoasă: O valoare sănătoasă a tensiunii arteriale este mai mică de 120/80 milimetri de mercur (mm Hg).
Crescută: numărul sistolic este între 120 și 129 mm Hg, iar numărul diastolic este mai mic de 80 mm Hg. De obicei, medicii nu tratează tensiunea arterială crescută cu medicamente. În schimb, medicul dumneavoastră poate încuraja schimbările stilului de viață pentru a vă ajuta să vă scădeți valoarea.
Hipertensiune arterială în stadiul 1: numărul sistolic este între 130 și 139 mm Hg, sau numărul diastolic este între 80 și 89 mm Hg.
Hipertensiune arterială în stadiul 2: numărul sistolic este de 140 mm Hg sau mai mare, sau numărul diastolic este de 90 mm Hg sau mai mare.
Criza hipertensivă: numărul sistolic este peste 180 mm Hg, sau numărul diastolic este peste 120 mm Hg. Tensiunea arterială în acest interval necesită asistență medicală urgentă. Dacă apar simptome precum durere în piept, dureri de cap, dificultăți de respirație sau modificări vizuale atunci când tensiunea arterială este atât de mare, este nevoie de îngrijiri medicale la camera de urgență. Citirea tensiunii arteriale se face cu o manșetă de presiune. Pentru o citire corectă, este important să aveți o manșetă care să se potrivească. O manșetă nepotrivită poate oferi citiri inexacte, arată site-ul healthline.com.

Care sunt cauzele hipertensiunii

Factorii de risc pentru hipertensiune arterială includ stilul de viață (alimentația bogată în sare, consumul excesiv de alcool, sedentarismul), predispoziția genetică, vârsta înaintată, obezitatea și anumite afecțiuni medicale cum ar fi diabetul sau bolile renale.

Există două tipuri de hipertesniune – primară și secundară.

Hipertensiune primară

Majoritatea oamenilor au primul tip de hipertensiune arterială – primară.

O combinație de factori joacă de obicei un rol în dezvoltarea hipertensiunii arteriale primare:

Gene: Unii oameni sunt predispuși genetic la hipertensiune arterială. Acest lucru poate fi din mutații genetice sau anomalii genetice moștenite de la părinți.
Vârsta: Persoanele cu vârsta peste 65 de ani sunt mai expuse riscului de hipertensiune arterială.
Obezitatea: Obezitatea poate duce la probleme cardiace, inclusiv hipertensiune arterială.
Consum mare de alcool: femeile care consumă în mod obișnuit mai mult de un pahar pe zi și bărbații care consumă mai mult de două pahare pe zi pot prezenta un risc crescut de hipertensiune arterială.
Un stil de viață foarte sedentar: nivelurile scăzute de mișcare au fost asociate cu hipertensiunea arterială.
Diabetul zaharat și/sau sindrom metabolic: Persoanele diagnosticate fie cu diabet zaharat, fie cu sindrom metabolic prezintă un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala.
Aport ridicat de sodiu: Există o mică asociere între aportul zilnic ridicat de sodiu (mai mult de 1,5 g pe zi) și hipertensiune arterială.
Consumul de tutun sau ”vaping”. Fumatul, mestecatul tutunului sau vapatul cresc imediat tensiunea arterială pentru o perioadă scurtă de timp. Fumatul lezează pereții vaselor de sânge și accelerează procesul de întărire a arterelor.

Hipertensiune arterială secundară

Hipertensiunea secundară apare adesea rapid și poate deveni mai severă decât hipertensiunea primară. Mai multe afecțiuni care pot provoca hipertensiune arterială secundară includ:

boală de rinichi
apnee obstructivă de somn
defecte cardiace congenitale
probleme cu tiroida
efecte secundare ale medicamentelor
consumul de droguri
consumul cronic de alcool
probleme ale glandelor suprarenale
anumite tumori endocrine

Simptome și semne că ai putea avea hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este, în general, o afecțiune ”tăcută”, fără simptome evidente. Mulți oameni nu vor avea niciun simptom. Poate dura ani sau chiar zeci de ani pentru ca afecțiunea să atingă niveluri suficient de severe încât simptomele să devină evidente. Chiar și atunci, aceste simptome pot fi atribuite altor probleme.

Simptomele hipertensiunii arteriale severe pot include:

Înroșirea feței
Pete micuțe de sânge în ochi (hemoragie subconjunctivală)
Ameţeală
Nervozitate
Transpiraţie
Probleme cu somnul

Potrivit Asociației Americane de Inimă, contrar gândirii populare, hipertensiunea arterială severă nu provoacă de obicei sângerări nazale sau dureri de cap – cu excepția cazului în care cineva se află în criză hipertensivă.

Cel mai bun mod de a ști dacă aveți hipertensiune arterială este să faceți verificiări regulate ale tensiunii arteriale. Majoritatea cabinetelor medicilor fac o măsurare a tensiunii arteriale la fiecare programare.

Dacă aveți antecedente familiale de boli de inimă sau aveți factori de risc pentru dezvoltarea afecțiunii, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să vă verificați tensiunea arterială de mai multe ori pe lună.

Cum poți preveni hipertensiunea arterială

Schimbările sănătoase ale stilului de viață vă pot ajuta să controlați factorii care cauzează hipertensiunea arterială. Iată câteva dintre cele mai comune lucruri pe care le puteți face:

Dezvoltarea unei diete sănătoase pentru inimă

O dietă sănătoasă pentru inimă este vitală pentru a ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute.O dietă sănătoasă pentru inimă poate însemna:

fructe
legume
cereale integrale
proteine slabe precum peștele

Activității fizice

Pe lângă faptul că vă ajută să pierdeți în greutate (dacă este cazul), exercițiile fizice pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale în mod natural și la întărirea sistemului cardiovascular.

Urmărește să ai minimum 150 de minute de activitate fizică moderată în fiecare săptămână. Adică aproximativ 30 de minute, de 5 ori pe săptămână.

Gestionarea stresului

Exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a gestiona stresul. Alte activități pot fi de asemenea utile. Acestea includ:

meditaţie
respirație profundă
masaj
relaxare musculară
yoga sau tai chi
Un somn adecvat poate ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de stres.

Descoperă 10 obiceiuri zilnice care îți pot îmbunătăți starea de spirit.

Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool

Dacă sunteți fumător și ați fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, cel mai probabil medicul vă va sfătui să renunțați. Substanțele chimice din fumul de tutun pot deteriora țesuturile corpului și pot întări pereții vaselor de sânge.

Dacă consumați în mod regulat prea mult alcool sau aveți o dependență de alcool, căutați ajutor pentru a reduce cantitatea pe care o beți sau opriți-vă cu totul. Consumul de alcool în exces poate crește tensiunea arterială.

Limitați zahărul rafinat

Încercați să limitați cantitatea de alimente îndulcite cu zahăr, cum ar fi iaurturi aromate, cereale și suc, pe care le consumați zilnic. Alimentele ambalate ascund zahărul inutil, așa că asigurați-vă că citiți etichetele.

Reduceți aportul de sodiu

Persoanele care trăiesc cu hipertensiune arterială și cele cu un risc crescut de boli de inimă pot fi sfătuite de către medicul lor să-și mențină aportul zilnic de sodiu între 1.500 miligrame și 2.300 miligrame pe zi.

Cea mai bună modalitate de a reduce sodiul este să gătiți alimente proaspete mai des și să limitați cantitatea de mâncare fast-food sau de alimente preambalate pe care o consumați, care uneori pot fi foarte bogate în sodiu.

Monitorizați-vă regulat tensiunea arterială

Cel mai bun mod de a preveni complicațiile și de a evita problemele este recunoașterea precoce a hipertensiunii.

Sursă foto – Shutterstock.com.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *