Senatorii au votat noua lege. Cum se vor acorda alocațiile pentru elevi

Senatorii au votat noua lege. Cum se vor acorda alocațiile pentru elevi

Aproximativ 3.600.000 de minori din România beneficiază de sprijin prin alocații din partea statului, cu o medie de aproximativ 340 de lei pe beneficiar.

Schimbări în modalitatea de acordare a alocațiilor pentru copii

Un proiect legislativ propus de PSD și adoptat tacit de Senat urmează să aducă modificări în modalitatea de acordare a alocațiilor pentru copii. 

„Alocația de stat pentru copiii în vârstă de până la 18 ani se acordă pe bază de cerere completată și semnată de reprezentantul legal al copilului, însoțită de originalul și copia certificatului de naștere al copilului și a actului de identitate al reprezentantului legal (părinte, turore etc.), precum și de alte documentele din care să rezulte situația juridică a copilului față de reprezentantul legal, sau alte documente justificative”, a transmis Flaviu Cozuc, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, citat de DC News.

În martie 2024, totalul alocațiilor acordate a depășit suma de 1,224 miliarde de lei, conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Media sumei plătite pe beneficiar a fost de 336,5 lei.

Mai exact, vorbim despre 3.639.314 de minori minori care au beneficiat de aceste ajutoare, cu cele mai multe cazuri înregistrate în București (371.632), precum și în județele Iași (200.704), Suceava (137.824), Constanța (126.804), Bacău (125.047) și Cluj (124.587).

Pe de altă parte, județele cu cel mai redus număr de beneficiari de alocații sunt Tulcea (33.598), Caraș-Severin (37.515), Covasna (38.144) și Mehedinți (38.847). Suma medie plătită a avut cea mai mare valoare în județele Botoșani (343,13 lei), Ilfov (340,78 lei), Caraș-Severin (342,09 lei) și Cluj (340,32 lei).

Ce presupune noul proiect de lege

Alocația este acordată minorilor cu vârsta de până la 18 ani, precum și tinerilor care, la împlinirea vârstei de 18 ani, sunt încă în perioada școlarizării, până la absolvirea liceului sau, după caz, a școlii profesionale.

De asemenea, aceste alocații sunt destinate și tinerilor cu dizabilități care urmează un program de învățământ preuniversitar, până la vârsta de 26 de ani.

Un proiect de lege propus de PSD urmărește ca alocațiile să fie plătite începând cu ziua nașterii copilului, în loc de luna imediat următoare, cum se procedează în prezent.

„Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului. Practic, dacă un copil s-a născut pe 1 iunie, iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocaţia cu data de 1 iulie, ceea ce privează copilul de aproape o lună de zile de a beneficia în condiţii de egalitate de dreptul la alocaţie de stat”, potrivit proiectului iniţiat de deputatul PSD Vasilică Toma.

Propunerea vine în contextul respectării prevederilor constituționale privind egalitatea în drepturi și asigurarea accesului la alocația de stat. Proiectul, inițiat de deputatul PSD Vasilică Toma, urmează să fie supus votului în plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *