Serghei Lavrov merge într-o vizită oficială de două zile în China. Ce „subiecte fierbinți” are pe agenda discuțiilor cu Beijingul

Serghei Lavrov merge într-o vizită oficială de două zile în China. Ce „subiecte fierbinți” are pe agenda discuțiilor cu Beijingul

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, va efectua luni şi marţi o vizită oficială în China, principalul partener diplomatic şi economic al Moscovei, a anunțat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat de presă difuzat duminică, 7 aprilie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Pe 8 şi 9 aprilie, ministrul afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, va efectua o vizită oficială în Republica Populară Chineză, în cadrul căreia sunt planificate discuţii cu (omologul său chinez) Wang Yi”, a indicat ministerul rus.

Cei doi lideri „vor discuta o gamă largă de probleme legate de cooperarea bilaterală, precum şi de cooperarea pe scena internaţională”, conform comunicatului.

„Este planificat un schimb aprofundat de puncte de vedere pe un anumit număr de «subiecte fierbinţi»”, mai precizează comunicatul, ministerul rus menţionând „criza ucraineană şi situaţia din regiunea Asia-Pacific”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a confirmat sosirea lui Lavrov ca parte a unei „vizite oficiale” pe teritoriul chinez, „la invitaţia lui Wang Yi”.

De la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei în februarie 2022, relaţiile dintre Moscova şi Beijing s-au întărit foarte mult.

Deplasarea lui Lavrov se înscrie în logica acestei apropieri, pe fondul căreia liderul chinez Xi Jinping a venit la Moscova în martie anul trecut, când a lăudat „prietenia nelimitată” dintre Moscova și Beijing și a condamnat, în același timp hegemonia occidentală.

Xi și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit din nou în octombrie, în marja unui forum al Drumurilor Mătăsii, la Beijing, când liderul chinez a vorbit despre „o încredere politică reciprocă, în creștere constantă” între Rusia și China, pe fondul unei opoziții totale față de Statele Unite, amintește The Moscow Times.

După realegerea sa în luna martie a acestui an, Putin a declarat că relația cu Beijingul este un „factor de stabilitate”, adăugând că se bucură de „relații personale foarte bune” cu Xi.

China se consideră o parte neutră în conflictul din Ucraina, dar a devenit principalul partener comercial al Rusiei în ultimii doi ani și este în favoarea unui acord politic care să pună capăt luptelor.

Națiunile occidentale au îndemnat în mod repetat Beijingul să joace un rol mai important în restabilirea păcii în Ucraina, folosindu-și influența asupra Kremlinului.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *