Sintagma „limba română” rămâne în întreaga legislație a Republicii Moldova. Curtea Constituțională de la Chișinău a respins solicitarea deputaților socialiști și comuniști

Sintagma „limba română” rămâne în întreaga legislație a Republicii Moldova. Curtea Constituțională de la Chișinău a respins solicitarea deputaților socialiști și comuniști

Sintagma „limba română” rămâne în Constituția și în întreaga legislație din Republica Moldova, a decis Curtea Constituțională de la Chișinău, luni, când a respins sesizarea formulată de deputații socialiști și comuniști, transmite Radio Chișinău, potrivit Agerpres.

 

Sintagma „limba română” rămâne în întreaga legislație a Republicii Moldova, a decis Curtea

 

În martie 2023, deputații Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) au atacat la Curtea Constituțională a Republicii Moldova decizia care recunoaște formal limba română ca limbă de stat în întreaga legislație.

Autorii sesizării, Zinaida Greceanîi, Vlad Bătrâncea și Vladimir Voronin, susțineau că grupul parlamentar al Partidului Acțiune și Solidaritate a schimbat Constituția Republicii Moldova cu voturile unei majorități simple de deputați, nu cu două treimi.

 

Proiectul PAS a fost menit să implementeze o decizie a Curții Constituționale a Republicii Moldova

 

Când a fost adoptată legea, partidul pro-european PAS explicase că inițiativa vine să implementeze o decizie luată de Curtea Constituțională în 2013, când forul constata că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, în care limba de stat se numeşte „română”, prevalează asupra Constituţiei din 1994, în care articolul 13 prevede că limba de stat este așa-zisa „moldovenească”.

PAS a explicat că proiectul este menit să implementeze o decizie luată cu multă vreme în urmă.

Parlamentul Republicii Moldova l-a votat în lectură finală anul trecut, iar acesta a fost promulgat apoi de președinta Maia Sandu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *