Sintagma „limba română” rămâne în toată legislația Republicii Moldova, a decis Curtea Constituțională de la Chișinău

Sintagma „limba română” rămâne în toată legislația Republicii Moldova, a decis Curtea Constituțională de la Chișinău

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a respins luni, 11 martie, o sesizare depusă de parlamentarii socialișiti și comuniști și a stabilit că sintagma „limba română” va rămâne în toată legislația țării, inclusiv în Constituție, relatează Agerpres, care citează Radio Chișinău.

Sesizarea a fost depusă în martie 2023 de deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), aceștia cerând verificarea constituționalității hotărârii prin care denumirea limbii de stat a fost schimbată din moldovenească în română în legislația Republicii Moldova.

Semnatarii solicitării au argumentat atunci că schimbarea Constituției a avut loc cu voturile unei majorităţi simple de deputaţi, şi nu cu două treimi din voturi.

De partea lor, reprezentanții grupului parlamentar al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), de la guvernare, au susținut în momentul adoptării legii că esența a fost punerea în aplicare a deciziei din 2013 a Curții Constituționale, potrivit căreia Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova prevalează asupra Constituţiei din 1994.

În Declarația de Independență se menționează că limba de stat a Republicii Moldova este „româna”, în timp ce în Constituția din 1994 se precizează că limba de stat este „moldoveneasca”.

PAS a afirmat atunci că aplică o hotărâre adoptată cu mult timp în urmă.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat pe 16 martie 2023 un proiect de lege elaborat de un grup de deputați de la PAS care prevedea că în legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, sintagma „limba moldovenească” este înlocuită cu „limba română”.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *