„Șmecheria” la care au apelat bulgarii de la Eurohold după ce au mutat în Bulgaria banii de la Euroins: au transferat firma de reasigurare în afara grupului

„Șmecheria” la care au apelat bulgarii de la Eurohold după ce au mutat în Bulgaria banii de la Euroins: au transferat firma de reasigurare în afara grupului

Bulgarii de la Eurohold, care au deținut în țara noastră compania Euroins România, intrată în faliment anul trecut, au transferat în afara grupului firma EIG Re, entitatea către care societatea românească a transferat anul trecut toate activele sale în baza unui contract de reasigurare.

Libertatea a arătat în decursul unei ample investigații că Euroins a transferat în Bulgaria active în valoare de 1,6 miliarde de lei în februarie 2023, cu puțin timp înainte ca societății să i se ridice licența.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația Euroins România în data de 17 martie 2023, instituția constatând că aceasta avea un deficit de capital de 2,19 miliarde de lei, echivalentul a 445 milioane de euro.

Clauza din contract

Grupul Eurohold anunța atunci însă că va rechiziționa activele transferate, în urma ridicării autorizației de funcționare de către ASF. 

Contractul prevedea o clauză potrivit căreia banii vor rămâne la grupul bulgar dacă societatea este luată în administrare de stat.

Societatea CITR, lichidatorul judiciar al Euroins, a dat în judecată EIG Re pentru recuperarea activelor transferate în Bulgaria.

„EIG Re nu face parte din grupul Eurohold”

Însă grupul bulgar a realizat la rândul său o operațiune: a eliminat din grup EIG Re, entitatea către care s-au dus banii din asigurări.

În raportul pe anul 2023, grupul Eurohold face o cronologie a cazului Euroins.

La pagina 9 din document, Eurohold spune că nu mai are controlul asupra EIG Re, iar compania nu mai face parte din grup.

„La sfârșitul lunii decembrie 2023, participația «Euroins Insurance Group» AD în «ZD EIG Re» EAD a fost transferată în totalitate. Începând cu 31.12.2023, «ZD EIG Re» EAD nu mai face parte din grupul «Eurohold Bulgaria» AD”, se arată în document.

Acest lucru înseamnă că dacă CITR câștigă procesul cu EIG Re, grupul Eurohold nu va mai fi cel responsabil pentru plata activelor, deoarece nu mai are legătură cu societatea.

Eurohold a deținut însă atât Euroins România, cât și EIG Re, la momentul efectuării transferului de active, în februarie 2023.

CITR spune că e vorba de aceeași firmă

Întrebat de către Libertatea, lichidatorul judiciar al Euroins România spune că este vorba de una și aceeași firmă.

„La acest moment, raportat la documentele identificate și la relația contractuală dintre Euroins și Eig Re, CITR a formulat o cerere în contradictoriu cu EIG Re având ca obiect anularea contractului de reasigurare și a contractelor subsecvente încheiate la începutul lunii februarie 2023. În urma soluționării acestui litigiu,  judecătorul sindic va stabili dacă se impune anularea contractului și cuantumul sumelor pe care EIG Re trebuie s[ le restituie către Euroins”, a declarat pentru Libertatea Alina Popa, coordonatorul echipei CITR care gestionează falimentul Euroins.

„Abia la acel moment vom putea identifica de ce sume dispune EIG Re și în ce măsură se poate recupera prejudiciul stabilit de judecător. Următorul termen de judecată va avea loc ]n 19 aprilie”, punctează aceasta.

EIG Re nu menționează pe pagina sa

Pe site-ul său, EIG Re scrie în continuare că face parte din grupul Eurohold. 

Contactat de Libertatea, grupul bulgar nu a răspuns până acum întrebărilor trimise.

Anterior, Eurohold a anunțat că intenționează să dea în judecată România în disputa privind Euroins România.

Expert: probabil a rămas o companie fără valoare economică

Un expert din domeniul asigurărilor a comentat pentru Libertatea ce înseamnă scoaterea EIG Re în afara grupului Eurohold.

Conform acestuia, este o mișcare care să minimalizeze riscul grupului Eurohold de a pierde bani, în cazul unei decizii defavorabile în justiție.

„Procesul este cu EIG Re, care ar trebui să returneze activele primite de la Euroins. Dacă EIG Re nu are bani să plătească, probabil se va executa silit și atunci primești cenți în loc de dolari. Pe site-ul EIG Re nu apare informația și ultimele informații sunt din 2022. Probabil a rămas o companie fără valoare economică, deci active mici de recuperat”, spune acesta.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *