Soldat ucrainean, despre pierderile Kievului de pe frontul din Harkov: „Sunt atât de multe cadavre încât nici nu le putem recupera pe toate”

Soldat ucrainean, despre pierderile Kievului de pe frontul din Harkov: „Sunt atât de multe cadavre încât nici nu le putem recupera pe toate”

Forțele ucrainene nu pot avansa și înregistrează pierderi foarte mari în luptele din Harkov, în zona liniei de front din nordul țării, a declarat un soldat al Kievului pentru publicația britanică Times of London, relatează Business Insider.

Soldatul, identificat de ziar drept Lemur, spune că trupele ucrainene „pierd atât de mulți oameni, sunt atât de multe cadavre încât nici măcar nu le putem recupera pe toate”.

„Abia putem menține linia”, a adăugat el.

Lemur luptă la Kupiansk, o zonă în jurul căreia Rusia a înregistrat câștiguri marginale în ultimele zile, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Avantajul trupelor ruse

Referindu-se la actuala ofensivă a Rusiei, Business Insider notează că un factor important este reprezentat de bombele ghidate cu planare pe care trupele Moscovei le-au folosit intens în ultimele trei luni.

Este vorba despre bombe din epoca sovietică modificate cu sisteme de ghidare și aripi care permit lovituri la distanță.

Lansate de la distanță din avioane și apoi ghidate spre țintă, greu de detectat de radar și cu un timp scurt de zbor, aceste bombe sunt dificil de doborât pentru sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei, deja în dificultate, precizează Business Insider.

Bombele ghidate cu planare au fost un factor care a contribuitla capturarea orașului Avdiivka de către Rusia la mijlocul lunii februarie – singurul succes major din ultimele luni -, impactul lor acolo fiind descris drept „devastator”.

„Distrug complet orice poziție. Toate clădirile și structurile se transformă pur și simplu într-o groapă după lovirea uneia singure”, a precizat, pe Telegram, Maksym Zhorin, un soldat din Brigada a 3-a de Asalt Separat din Ucraina, potrivit The Washington Post.

În Kupiansk, luptele de pe linia frontului sunt susținute de trei kilometri de tranșee, dinți de dragon și câmpuri de mine, însă acestea nu prezintă nicio barieră pentru bombele ghidate cu planare, a relatat The Times.

Potrivit analistului militar Mykola Bielieskov, de la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev, citat de The Post, rachetele aer-aer modificate ale F-16 ar putea ajuta Ucraina să contracareze această amenințare din partea Rusiei. Se estimează că aceste avioane vor zbura pe cerul ucrainean cel mai devreme în această vară.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *