Spionajul militar olandez acuză China că a vizat mai multe industrii pentru a pune mâna pe tehnologia avansată necesară unei armate puternice

Spionajul militar olandez acuză China că a vizat mai multe industrii pentru a pune mâna pe tehnologia avansată necesară unei armate puternice

Spionii chinezi au vizat mai multe industrii olandeze, precum cea aerospațială, maritimă și cea producătoare de semiconductori, pentru a încerca să consolideze forțele armate ale Chinei, a afirmat agenția olandeză de informații militare MIVD în raportul său anual publicat joi, 18 aprilie, potrivit Reuters.

Ca parte a unei tendințe continue de spionaj politic al Chinei împotriva Olandei și a aliaților săi, Beijingul investește masiv în colectarea de cunoștințe și capacități tehnice occidentale, a precizat agenția.

„China vrea să fie independentă de cunoștințele și tehnologia occidentală și vrea să-și creeze o armată care să poată egala orice altă armată”, a adăugat MIVD.

„Pentru a face acest lucru, are nevoie de tehnologie avansată pe care nu o deține încă pe deplin. Încearcă să o obțină din străinătate, folosind mijloace legale, cum ar fi cercetarea și investițiile, dar și prin intermediul agențiilor sale de informații”, mai scrie în raportul MIVD.

Serviciile secrete olandeze au acuzat pentru prima dată în mod public spionajul cibernetic al Beijingului în februarie, când au afirmat că spionii cibernetici susținuți de statul chinez au obținut anul trecut acces la o rețea militară olandeză.

Anul trecut, Olanda s-a alăturat unui efort al SUA de a ține anumite tehnologii de fabricare a cipurilor departe de China din motive de securitate națională, restricționând pentru clienții chinezi exporturile principalului producător de echipamente de fabricare a cipurilor, ASML, de anumite echipamente cu raze ultraviolete profunde (DUV) .

Anterior în cursul acestei luni, guvernul SUA a făcut presiuni asupra Olandei pentru a împiedica ASML să asigure service-ul pentru anumite instrumente în China, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

În raportul său anual, MIVD mai afirmă că Beijingul a continuat să vizeze forțele armate occidentale pentru cunoștințele lor privind sistemele de arme moderne și expertiza operațională, spionând în același timp și alte industrii avansate.

„China încearcă să pună mâna pe tehnologia din Olanda în diverse moduri, folosind o combinație de spionaj (cibernetic), persoane din interiorul companiilor, achiziții, eludarea restricțiilor de export și inginerie inversă a tehnologiei pentru care nu sunt necesare licențe”, a precizat agenția.

Conform MIVD, serviciile secrete chineze au extins în ultimul an domeniul de aplicare, intensitatea și nivelul tehnic al campaniilor lor cibernetice.

Universitățile chineze joacă, de asemenea, un rol important în colectarea de informații, a precizat agenția, deoarece oamenii de știință care lucrează cu companii occidentale lucrează adesea și pentru serviciile de securitate și companiile de stat din China.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *