Studiu: Câinii și-au schimbat culoarea ochilor după ce au fost domesticiți de către om

Studiu: Câinii și-au schimbat culoarea ochilor după ce au fost domesticiți de către om

Ochii câinilor au devenit mai clari comparativ cu cei ai rudei lor apropiate, lupul, şi au căpătat, de-a lungul evoluţiei, o nuanţă maronie, mai prietenoasă şi mai puţin ameninţătoare pentru om, după ce au fost domesticiți, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP și Agerpres.

Potrivit studiului realizat de cercetători din cadrul Departamentului de Zoologie al Universităţii Teikyo din Japonia, „culoarea irisului câinilor este mai închisă comparativ cu cea a lupilor, iar această culoare închisă influenţează pozitiv percepţia umană asupra câinilor”.

Oamenii ar fi selectat în mod natural câinii cu ochi mai închişi la culoare, iar această presiune selectivă ar fi favorizat animalele ai căror ochi erau „percepuţi ca fiind prietenoşi”, potrivit cercetării publicate miercuri în jurnalul ştiinţific Royal Society Open Science.

Domesticirea câinelui, care provine din lupul cenuşiu, s-a produs treptat, în urmă cu 50.000 – 15.000 de ani.

În prezent, majoritatea canidelor înrudite cu lupul au irisul deschis la culoare, gălbui, cu o pupilă întunecată în centru.

În schimb, ochii câinilor din aproximativ 30 de rase selectate pentru studiu au irisul mare şi închis la culoare, cu tendinţă spre roşu, ceea ce face dificilă distingerea pupilelor.

Se crede că această diferenţă prezintă o importanţă semnificativă în schimbul de priviri între oameni şi companionii lor fideli.

Acest schimb, de care câinele ştie să se folosească pentru a atrage atenţia stăpânului său, are ca rezultat, spre exemplu, producerea de oxitocină, identică cu cea care rezultă dintr-un schimb de priviri între mamă şi copil.

Atunci când irisul unui câine este întunecat şi, prin urmare, nu se poate distinge de pupilă, oamenii au impresia că văd o pupilă foarte mare. Un câine cu irisul închis la culoare este astfel perceput „drept slab şi având nevoie de protecţie”, potrivit studiului.

Cercetătorii au testat această teorie prezentând oamenilor imagini cu 12 câini, în două versiuni: una cu ochii închişi la culoare şi una cu ochii deschişi la culoare.

Participanţilor li s-a cerut să caracterizeze personalitatea fiecărui animal, de la prietenoasă la mai puţin prietenoasă. De asemenea, ei au fost întrebaţi dacă ar dori să interacţioneze cu fiecare câine sau chiar să îl adopte. Operaţiunea a fost repetată cu un al doilea grup de participanţi.

„Câinii cu ochii închişi la culoare din imagini au fost percepuţi drept mai prietenoşi şi mai juvenili”, potrivit concluziilor studiului. Însă, deşi această caracteristică a facilitat interacţiunea, nu a fost suficientă pentru a stârni dorinţa de adopţie.

„Acesta este primul studiu care analizează diferenţa de culoare a ochilor între câini şi lupi. Însă alţi factori decât preferinţele umane ar putea contribui la ochii mai întunecaţi ai câinilor”, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Akitsugu Konno.

Un studiu recent a demonstrat că interacţiunea cu oamenii este facilitată, în cazul câinilor, de dezvoltarea muşchilor faciali care le permit să moduleze expresia privirii, spre deosebire de lupi.

FOTO: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *