Studiu: Modul în care vorbiți ar putea indica riscul de demență

Studiu: Modul în care vorbiți ar putea indica riscul de demență

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au descoperit că viteza vorbirii ar putea fi un indicator mai important al sănătății creierului

 

Viteza de vorbire, un indicator al sănătății creierului

 

Viteza de vorbire poate fi un indicator al sănătății creierului , potrivit unui nou studiu care indică o legătură între demență și scăderea ritmului de vorbire.

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au descoperit că viteza vorbirii ar putea fi un indicator mai important al sănătății creierului decât dificultatea de a găsi cuvinte , care se întâmplă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, scrie Independent.

Descoperirile pot duce la dezvoltarea de noi instrumente și intervenții pentru a detecta declinul cognitiv cât mai devreme posibil și pentru a ajuta pacienții să-și mențină sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânesc, au spus oamenii de știință.

„Rezultatele noastre indică faptul că schimbările în viteza generală a vorbirii pot reflecta modificări ale creierului”, a spus Jed Meltzer, coautor al studiului.

„Acest lucru sugerează că viteza de vorbire ar trebui testată ca parte a evaluărilor cognitive standard pentru a ajuta clinicienii să detecteze mai repede declinul cognitiv și să îi ajute pe adulții în vârstă să-și susțină sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânesc”, a adăugat Dr. Meltzer.

Totuși, descoperirile sunt corelaționale și ar putea să nu indice faptul că antrenamentul pentru a vorbi mai repede ar avea impact asupra sănătății creierului la persoanele în vârstă.

 

Cum au fost testați oamenii în timpul cercetărilor

 

În cadrul cercetării, 125 de voluntari sănătoși cu vârsta cuprinsă între 18 și 90 de ani au finalizat trei evaluări diferite.

Unul dintre teste a fost un joc de denumire a imaginilor în care participanții trebuiau să răspundă la întrebări despre imagini, ignorând în același timp cuvintele care distrag atenția pe care le auzeau prin căști.

Citând un exemplu, oamenii de știință au spus că atunci când se uită la o imagine a unui mop, un participant ar putea fi întrebat: „Se termină cu „p”?” în timp ce auzi cuvântul „mătură” ca o distragere a atenției.

Testul a ajutat la testarea capacității lor de a recunoaște care este imaginea și de a-și aminti numele.

Într-o altă evaluare, participanții au fost înregistrați în timp ce au descris două imagini complexe timp de 60 de secunde fiecare și a fost folosit un software bazat pe inteligență artificială pentru a le analiza performanța lingvistică.

Testul final a inclus teste standard pentru a evalua abilitățile mentale care tind să scadă odată cu vârsta și sunt legate de riscul de demență.

Acestea au inclus evaluări pentru a verifica funcția executivă, care este capacitatea de a gestiona informațiile conflictuale, de a rămâne concentrat și de a evita distragerile.

Multe dintre abilități păreau să scadă odată cu vârsta, inclusiv viteza de a găsi cuvinte.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că nu se face o pauză pentru a găsi cuvinte care au cea mai puternică legătură cu sănătatea creierului, ci viteza vorbirii din jurul pauzelor.

Aceasta înseamnă că, în timp ce mulți adulți în vârstă ar putea fi îngrijorați de nevoia lor de a face o pauză pentru a căuta cuvinte, poate fi doar o parte normală a îmbătrânirii.

Cu toate acestea, încetinirea vorbirii normale, indiferent de pauză, poate fi un indicator mai important al schimbărilor cruciale ale sănătății creierului, spun oamenii de știință.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *