SUA au aprobat efectuarea unor atacuri împotriva țintelor iraniene din Irak și Siria, ca ripostă la atacul cu dronă asupra bazei din Iordania

SUA au aprobat efectuarea unor atacuri împotriva țintelor iraniene din Irak și Siria, ca ripostă la atacul cu dronă asupra bazei din Iordania

Statele Unite au aprobat planurile care prevăd efectuarea unei serii de atacuri în Irak și Siria asupra mai multor ținte, inclusiv personal și facilități iraniene, relatează joi, 1 februarie, CBS News, citând oficiali americani, potrivit Reuters și BBC News.

Loviturile ar urma să aibă loc pe parcursul mai multor zile, spun oficialii, iar condițiile meteorologice vor dicta probabil momentul în care vor fi lansate.

Președintele Joe Biden a anunțat marți că a luat o decizie cu privire la modul în care SUA vor răspunde săptămâna aceasta atacului cu dronă din nord-estul Iordaniei, în apropiere de granița cu Siria și Irakul, care a ucis trei membri ai serviciilor americane și a rănit alți 41 de soldați americani. Cu toate acestea, Casa Albă a promis o ripostă “consistentă”, dar a precizat că nu “caută un război cu Iranul”.

Statele Unite au atribuit atacul cu dronă asupra bazei americane “Tower 22” (“trunul 22”) militanților susținuți de Iran, mai exact mișcării Rezistența Islamică din Irak și a brigăzilor acesteia, Hezbollah Kata’ib.

Rezistența Islamică din Irak – despre care se crede că ar conține mai multe miliții care au fost înarmate, finanțate și antrenate de forțele Gărzilor Revoluționare ale Iranului – a revendicat comiterea atacului atacului asupra bazei militare americane din Iordania.

Iranul a negat orice implicare în atac.

Șeful diplomației americane, secretarul de stat Antony Blinken, a declarat luni că răspunsul SUA “ar putea fi pe mai multe niveluri, să vină în etape și să fie unul susținut”.

CBS nu a oferit detalii cu privire la ceea ce ar însemna această undă verde a Washingtonului în ceea ce privește un calendar al atacurilor.

Atacul cu dronă din weekend a fost primul atac mortal împotriva forțelor americane după izbucnirea războiului din Fâșia Gaza dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie, și marchează o escaladare a tensiunilor care au cuprins Orientul Mijlociu.

Oficialii americani cântăresc cum să pedepsească milițiile susținute de Iran fără a declanșa un război mai amplu în regiune.

Mai multe grupări susținute de Iran au intensificat atacurile împotriva entităților care au legături cu SUA și Israelul, după începutul războiului dintre Israel și Hamas, inclusiv asupra mai multor baze americane din regiune.

Milițiile Houthi din Yemen, susținute de Iran, de exemplu, au atacat nave în Marea Roșie și în Golful Aden, ceea ce a provocat delanșarea unor bombardamente din partea SUA și a aliaților săi, ca ripostă.

Un oficial american din domeniul apărării a declarat pentru CBS că o dronă a fost doborâtă în cursul nopții în Golful Aden, în timp ce o dronă navală a fost lovită și distrusă în Marea Roșie.

Se așteaptă ca trupurile celor trei soldați americani uciși în atac să fie repatriate vineri la o bază a Forțelor Aeriene din Delaware. Casa Albă a anunțat că președintele Biden va participa.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *