SUA evită, după expirarea termenului limită, un shutdown al guvernului. Congresul a aprobat bugetul de 1.200 de miliarde de dolari, iar Biden l-a semnat

SUA evită, după expirarea termenului limită, un shutdown al guvernului. Congresul a aprobat bugetul de 1.200 de miliarde de dolari, iar Biden l-a semnat

Preşedintele american Joe Biden a semnat sâmbătă, 23 martie, textul care permite finanţarea statului federal până în septembrie, la câteva ore după adoptarea acestei legi de către Congres, punând astfel capăt lunilor de tensiuni în jurul bugetului pe anul 2024, informează AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

“Această lege bipartită pe care tocmai am semnat-o permite guvernului să continue să guverneze, să investească în poporul american şi să ne întărească economia şi securitatea naţională”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

“Camera (Reprezentanților, n.r.) trebuie să adopte suplimentul bipartizan de securitate națională pentru a promova interesele noastre de securitate națională”, declarase anterior Biden, într-un comunicat. “Iar Congresul trebuie să adopte acordul bipartizan privind securitatea frontierelor, cele mai dure și mai corecte reforme din ultimele decenii, pentru a ne asigura că avem politicile și finanțarea necesare pentru a securiza frontiera. Este timpul să facem acest lucru”, insistase președintele american.

Congresul SUA a adoptat sâmbătă proiectul de lege menit să finanţeze guvernul federal până în septembrie şi să împiedice cea mai mare economie a lumii să intre în “shutdown” – paralizia serviciilor sale publice.

Senatorii nu au aprobat proiectul de lege înainte de termenul limită de vineri la miezul nopţii, care ar fi trebuit să declanşeze “shutdown-ul”.

Dar aleşii au convenit în cele din urmă asupra adoptării finale a acestei legi a finanţelor de 1.200 de miliarde de dolari.

Legea va prelungi bugetul SUA până la sfârşitul anului fiscal, pe 30 septembrie.

Acest text de 1.012 pagini, rezultatul unor negocieri foarte dure, conţine măsuri care ar avea repercusiuni puternice în străinătate.

Proiectul prevede de asemenea o finanţare de 886 de miliarde de dolari pentru Departamentul Apărării, inclusiv creşterea cheltuielilor pentru trupele americane.

Textul interzice orice finanţare directă din partea Statelor Unite către agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, UNRWA, care a fost în centrul unei controverse de când Israelul a acuzat 12 din cei 13.000 de angajaţi ai săi din Gaza de implicare în atacul mortal al Hamas din 7 octombrie anul trecut.

Legea conţine, de asemenea, sute de milioane de dolari pentru Taiwan, dar nu eliberează nicio finanţare suplimentară pentru Ucraina, deoarece pachetul pentru Kiev face obiectul unor negocieri separate.

Ultimul “shutdown” al guvernului de la Washington a avut loc în timpul preşedinției lui Donald Trump, între 22 decembrie 2018 şi 25 ianuarie 2019.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *