SUA vor trimite în România mai multe avioane F-16 „pentru a apăra granița NATO” după descoperirea fragmentelor de dronă în Tulcea

SUA vor trimite în România mai multe avioane F-16 „pentru a apăra granița NATO” după descoperirea fragmentelor de dronă în Tulcea

Secretarul de stat american Anthony Blinken a anunțat, într-o discuție cu ministrul Luminița Odobescu, că SUA vor trimite avioane de luptă F-16 suplimentare pentru a consolida misiunea de poliţie aeriană a NATO în România, potrivit unui comunicat transmis vineri, 8 septembrie, de Departamentul de Stat al SUA.

Cei doi diplomați au discutat „despre investigația României privind resturile de drone găsite în România, în apropierea graniței cu Ucraina”, se arată într-o declaraţie publicată pe site-ul state.gov.

De asemenea, Blinken a reafirmat „sprijinul neclintit” al SUA pentru România, „aliatul nostru NATO”.

Ministrul român afacerilor externe și secretarul de stat al SUA au avut joi discuția telefonică, la inițiativa părții americane, privind „implicațiile asupra României ale atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene”, a precizat MAE, ieri, 7 septembrie, într-un comunicat.

Și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a avut, joi, o convorbire, cu generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), anunță MApN.

„Discuţiile au vizat situaţia regională de securitate în contextul intensificării atacurilor Federaţiei Ruse asupra unor obiective de infrastructură civilă din Ucraina, situate în vecinătatea ţării noastre, descoperirea unor elemente de dronă în zona localităţii româneşti Plauru, precum şi măsurile aliate şi naţionale pentru evitarea unor eventuale incidente pe teritoriul României”, a transmis Ministerul Apărării.

Luni dimineață, 4 septembrie, purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe Oleg Nikolenko a afirmat pe Facebook că drone lansate de Rusia duminică noapte, în zona portului Ismail de la Dunăre, au căzut și au explodat pe teritoriul României, stat membru NATO. România, prin intermediul a două ministere, cel al Apărării Naționale și al Afacerilor Externe, a respins „în mod categoric informaţiile” Ucrainei.

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a fost cel care a declarat miercuri dimineață, 6 septembrie, la Antena 3, că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost găsite în judeţul Tulcea, pe raza comunei tulcene Ceatalchioi, în care se află și satul Plauru.

În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Constantin Spînu, a spus că rămășițele au fost găsite marți seară, 5 septembrie, dar nu se știe precis de când se aflau acolo și că echipele de investigație ale MApN cercetează o zonă foarte extinsă.

Tot miercuri, 6 septembrie, dar la amiază, președintele Klaus Iohannis a declarat că dacă analiza Ministerului Apărării va confirma că bucățile găsite pe teritoriul României aparțin unei drone a Rusiei, „o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă” și „o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat, joi, într-o declarație, că alianța nu are niciun indiciu că posibilele resturile de dronă găsite pe teritoriul României provin de la un atac intenționat lansat de Moscova împotriva țării noastre.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *