„Suntem în cel mai dificil moment al războiului”. Îngrijorări în Occident, din cauza veștilor tot mai sumbre de pe frontul din Ucraina

„Suntem în cel mai dificil moment al războiului”. Îngrijorări în Occident, din cauza veștilor tot mai sumbre de pe frontul din Ucraina

Optimismul aliaților occidentali în privința contraofensivei conduse de Ucraina scade de la o zi la alta, pe măsură ce de pe front vin informații tot mai puțin încurajatoare privind capacitatea Kievului de a recâștiga teritoriile ocupate de armata rusă. Oficiali de rang înalt din SUA și alte trei țări vestice au declarat pentru CNN că următoarele două săptămâni sunt decisive, „urmează să vedem dacă există șansa unor progrese, deși e puțin probabil ca ucrainenii să reușească să încline balanța în favoarea lor.

„Informațiile pe care le primim sunt sumbre. Acesta e cel mai dificil moment al războiului”, a declarat pentru CNN congresmanul Mike Quigley după ce s-a întâlnit, în Europa, cu comandanții americani care antrenează forțele blindate ucrainene.

Principala provocare pentru forțele ucrainene este să depășească liniile defensive multistratificate ale Rusiei, care au fost pregătite atent cu zeci de mii de mine și rețele vaste de tranșee. În această încercare, armata ucraineană a suferit pierderi imense, lucru care a determinat comandanții ucraineni să retragă unele unități pentru a se regrupa și a reduce numărul de victime.

„Rușii au o serie de linii defensive și ei (forțele ucrainene) nu au trecut cu adevărat nici de prima linie”, a afirmat un înalt diplomat occidental. „Dacă nu au reușit să facă progrese importante în primele șapte, opt săptămâni de contraofensivă, care este probabilitatea ca brusc, cu forțe mai epuizate, să le facă în viitorul apropiat?”

Un înalt oficial american a declarat că SUA cunosc dificultățile cu care se confruntă forțele ucrainene, deși își păstrează speranța pentru că se vor înregistra succese.

„Cu toții recunoaștem că această contraofensivă merge mai greu și mai lent decât și-ar dori oricine – inclusiv ucrainenii –, dar încă sunt de părere că există timp și spațiu pentru ca ei să poată face progrese”, a spus acest oficial.

Lipsa progresului pe front, motiv pentru atacuri în Rusia

Venirea toamnei, care va aduce vreme și condiții de luptă mai rele, reprezintă o altă amenințare pentru ucraineni, care văd cum trece timpul propice unor succese importante.

Iar lipsa de progres pe teren este unul dintre motivele pentru care forțele ucrainene au lovit mai des în interiorul Rusiei, „pentru a încerca să arate vulnerabilitatea Rusiei”, a spus un înalt oficial militar american.

În schimb, mesajul transmis de Kiev este că totul decurge bine, că s-au înregistrat și vor continua să se înregistreze progrese. Șeful forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, i-a transmis omologului său american, generalul Mark Milley, că defensiva Ucrainei este fermă și că avansarea în teritoriile ocupate e doar o chestiune de timp.

„Soldații noștri fac tot posibilul. Inamicul desfășoară acțiuni de asalt în mai multe direcții, dar nu reușește”, i-a transmis Zalujnîi lui Milley, potrivit unui comunicat emis de guvernul ucrainean.

Vorbind despre situația din sud, unde forțele ucrainene au avut probleme în a avansa, Zalujnîi a precizat că „luptele grele continuă, dar trupele ucrainene, pas cu pas, continuă să creeze condiții pentru avansare, iar inițiativa este de partea noastră.”

„Așteptări nerealiste”

Noile declarații ale aliaților occidentali reprezintă o schimbare profundă față de optimismul de la începutul contraofensivei. Oficialii vestici sunt de părere că acele așteptări au fost „nerealiste” și acum contribuie la presiunea exercitată asupra Ucrainei din partea unor state pentru a începe negocierile de pace, acceptând inclusiv o posibilă cedare teritorială.

„Putin așteaptă asta. El poate sacrifica soldați și poate câștiga timp”, a spus Quigley.

Unii oficiali se tem că decalajul tot mai mare dintre așteptări și rezultate va duce la momentul în care liderii de la Kiev și cei din capitalele occidentale vor începe să se învinovățească reciproc. Acest lucru ar putea crea diviziuni în cadrul alianței, care a rămas în mare parte intactă după un an și jumătate de război.

De altfel, un prim indiciu despre cum ar putea arăta această etapă a venit luna trecută, la Forumul de Securitate din Aspen, când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că ezitarea Occidentului în a livra arme are o parte din vină pentru progresul lent al forțelor ucrainene de până acum.

„Am plănuit să începem (contraofensiva) în primăvară, dar nu am făcut-o”, a spus Zelenski. „Pentru că, sincer, nu avem suficiente muniții și armament și nu avem suficiente brigăzi pregătite corespunzător”.

După două luni de contraofensivă, rușii controlează în continuare aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv oraşele Doneţk şi Mariupol, iar forţele conduse de la Kremlin rezistă atacurilor.

Pe front nu au mai avut loc schimbări decisive din 20 noiembrie 2022, când Ucraina a obținut ultima sa victorie semnificativă, eliberând orașul Herson din sud și zone mari din nord-est.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *