Țara care a pierdut peste 50% din rezervele sale de apă. Ghețarii s-au topit într-un ritm alarmant

Țara care a pierdut peste 50% din rezervele sale de apă. Ghețarii s-au topit într-un ritm alarmant

Țara care deține 68% din ghețarii tropicali din lume a pierdut 56% din ghețarii săi în ultimele șase decenii din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui nou inventar guvernamental publicat miercuri, notează CNN.

Creșterea temperaturilor a dus la topirea și crearea de noi lagune montane care riscă să se reverse și să provoace inundații, a precizat Institutul Național de Cercetare a Ghețarilor și Ecosistemelor Montane.

Raportul folosește imagini din satelit realizate până în 2020 și arată că 2.084 de ghețari acoperă 1.050 de kilometri pătrați în Peru, comparativ cu cei 2.399 de kilometri pătrați de gheață și zăpadă din 1962.

„În patru ani, din 2016 până în 2020, am pierdut aproape 6% din acești ghețari de la mare altitudine”, a declarat Beatriz Fuentealba, directoarea institutului, din regiunea Ancash, unde au dispărut mulți ghețari.

Potrivit inventarului, 164 de lagune s-au format sau sunt în curs de formare în ultimii patru ani, ceea ce face ca numărul de lagune glaciare să ajungă la 8.466, acoperind aproximativ 1.081 de kilometri pătrați.

„Noile lagune ar putea fi, în viitor, rezerve de apă, dar fiind la altitudini mari, ele prezintă pericolul de revărsare și de inundații”, a declarat Jesus Gomez, director de cercetare a ghețarilor în cadrul Ministerului Mediului.

Aproape toți ghețarii tropicali din Peru se află la peste 6.000 de metri deasupra nivelului mării, în timp ce noile lagune se află la o altitudine cuprinsă între 4.000 și 5.000 de metri, se arată în raport.

Aproape 20 de milioane de peruani beneficiază direct sau indirect de apa care coboară din ghețari, potrivit raportului.

„Acest lucru înseamnă că am pierdut mai mult de jumătate din rezervele noastre de apă”, a declarat ministrul Mediului, Albina Ruiz, menționând că retragerea ghețarilor are un impact asupra ecosistemului natural montan.

„Deși nu putem împiedica dispariția ghețarilor pe parcursul anilor, putem reduce viteza cu care aceștia dispar”, a spus ea, făcând apel la mai puțină poluare, la mai multe zone verzi și, „mai presus de toate, la recunoașterea faptului că muntele ne oferă viață”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *