Testarea antidrog în școli, privită cu scepticism de părinți, profesori și elevi. „Școala nu ar trebui să înlocuiască autoritățile de justiție”

Testarea antidrog în școli, privită cu scepticism de părinți, profesori și elevi. „Școala nu ar trebui să înlocuiască autoritățile de justiție”

Ministrul de interne Cătălin Predoiu a anunțat că se ia în calcul, din această toamnă, testarea elevilor antidrog în școli. Măsura propusă vine după accidentul din stațiunea 2 Mai în care un adolescent de 19 ani sub influența substanțelor a intrat cu mașina într-un grup de pietoni, dintre care doi au murit. Libertatea a stat de vorbă cu un profesor, un părinte și un reprezentant al elevilor despre această propunere.

Un studiu realizat de către cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Haifa arată că nu există o asocierea între testarea antidrog în școli și consumul de droguri. În schimb, același studiu arată că un climat pozitiv al școlii reduce consumul de țigări și de marijuana.
8,7% dintre adolescenții de 16 ani au consumat canabis de-a lungul vieții, 7,2% au consumat în ultimul an, iar 3,3% dintre ei au consumat și în ultima lună, potrivit unui studiu realizat în 2021 de Agenţia Naţională Antidrog. Unu din 100 de elevi a debutat în consumul de canabis la vârsta de 13 ani sau mai devreme. Cel mai consumat drog din România este canabisul.

Își doresc prevenție și tratament, pe lângă testare

Pe grupul de Facebook cu peste 19.000 de membri „Părinții elevilor din România”, sute de persoane au răspuns afirmativ la întrebarea „Sunteți de acord cu testarea antidrog în școli?”. Cu toate acestea, părinții se așteaptă să existe și programe de prevenție a consumul de droguri în școli și de tratare: „Numai dacă la momentul testării au gata și programe de prevenție, consiliere, recuperare”, spune o mamă. 

„Aș fi de acord, dacă în spate ar exista și niște programe care să ofere sprijin copiilor depistați pozitiv – și familiilor lor”, comentează o altă mamă.

Coordonatorul grupului, Zeno Șuștac, părintele unui elev de 11 ani, este de părere că „o astfel de măsură ar fi mai mult decât benefică, ar fi un un ideal pe partea de prevenție. La acest moment poliția face prea puțin, parchetul face prea puțin, hotărârile judecătorești sunt extrem de blânde, legislația este permisivă, suntem practic un rai al consumului și al traficului de droguri din Europa”. 

Elevă: „E nevoie de campanii de prevenție, nu de împărțit pliante”

De cealaltă parte, elevii cunosc mai îndeaproape mediul în care trăiesc, dincolo de familie. Reprezentanta Consiliului Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, descrie o realitate paralelă cu cea a adulților, când vine vorba de consumul de droguri la adolescenți. Nu crede că o astfel de măsură ar avea vreun impact în rândul elevilor: 

În spațiul public, reducerea consumului de droguri a fost privită ca o problemă care are nevoie de o soluție imediată, o singură soluție, pe care să o putem aplica acum. Dar problema este mult mai complexă și trebuie tratată din mai multe perspective.

Ariana Dudună, reprezentanta Consiliului Elevilor din Constanța: 
Ariana Dudună | Foto: Facebook

„E important ca încă din școala primară să construim o anumită reziliență socio-emoțională, să le clădim stima de sine elevilor, astfel încât ei să aibă tăria de caracter să refuze drogurile. E nevoie de campanii de prevenție, nu de împărțit pliante și de imagini care spun «drogurile sunt rele»”, adaugă Ariana.

Aceasta face referire la campaniile Agenției Naționale Antidrog, responsabilă de prevenirea consumului de droguri. ANA s-a lăudat de-a lungul timpului cu campanii și programe dedicate tinerilor, însă tot Agenția spune că numărul celor care încearcă substanțele ilegale este în continuă creștere, iar vârsta de debut a ajuns la 13 ani. 

Campaniile ANA constau în distribuirea la festivaluri de pliante cu informații despre „siguranța în România” și legile antidrog, mesaje în mijloace de transport în comun despre cazuri de tineri care au fost condamnați la închisoare pentru că au consumat droguri sau activități în școli alături de polițiști, care „nu trezesc interesul elevilor”. 

Profesor: „Să le aduci elevilor foști consumatori care să le explice”

Și profesorul de sociologie și logică de la Liceul „Benjamin Franklin” din Capitală, Florin Tudose, crede că ar trebui să se pună mai mult accentul pe prevenție. „Cred că mai eficiente ar fi niște campanii foarte dure prin care să le aduci foști dependenți care au ajuns în ultimul stadiu de degradare sau să le aduci oamenii la care ei se uită și să le explice ei că nu-i bine”.

Într-un reportaj Libertatea, chiar un fost consumator și traficant de droguri povestește, din închisoare, că cel mai mare impact asupra tinerilor îl pot avea doar mărturisirile reale ale unor foști dependenți. „E nevoie să o audă de la cineva care a trecut prin asta”, spunea el. 

Astfel că profesorul Tudose își exprimă îndoiala vizavi de eficiența unei măsuri de testare a elevilor pentru că, spune el, mulți adolescenți ar găsi mijloace prin care să fenteze testarea: 

Dacă anunță că vin pentru testarea antidrog, în ziua aceea ai 20 de absenți, iar s-o facă inopinat, nu văd cum ar putea s-o facă.

Profesor Florin Tudose:

Părinte: „Mi-este teamă că este doar o declarație politică, ca alte mii”

Elevii și profesorii cu care a discutat ziarul sunt de părere că testarea antidrog nu ar trebui să fie realizată în școală. „Nu văd cine ar putea să facă chestia asta în școli, pentru că nu pot face profesorii testele astea. Le-ar face probabil un medic și cu poliția. Mai simplu ar fi să le dai părinților direct să-i testeze care vor”, spune Tudose. 

Și Ariana Dudună crede că „școala nu ar trebui să înlocuiască autoritățile de justiție și să preia rolul acestora. Autoritățile au atribuții în ceea ce privește deținerea de droguri, traficul, consumul, deci nu cred că ar trebui să fie în atribuția școlii să testeze elevii”. 

Implementarea propunerii ministrului este privită cu scepticism și de părinți. „Am mari dubii că o astfel de măsură va fi implementată. Mi-este teamă că este doar o declarație politică, la fel cum au fost mii de alte declarații politice aparent benefice, care nu au fost transpuse în practică și au rămas simple declarații televizate”, spune Zeno Șuștac. Cu toate acestea, acesta mai crede că „un părinte responsabil, care nu are nimic de ascuns și care dorește binele copilului lui și siguranța copilului lui, va accepta testarea chiar cu încântare”.

„Este nevoie să acceptăm adevărul: tinerii vor consuma oricum droguri”

Reprezentanta Consiliului Elevilor din Constanța arată însă un adevăr pe care instituțiile statului, uneori profesorii și părinții îl ignoră: 

„Este nevoie să înțelegem și să acceptăm adevărul că tinerii vor consuma oricum droguri. Orice campanie de prevenție, oricâte mesaje cu «spune nu drogurilor» punem, oricum vor exista tineri care vor consuma droguri”.

Și profesorul Tudose este de aceeași părere. „Problema asta nu mai poate fi controlată, nici anihilată pentru că orice puști poate fi un mic dealer care primește o marfă de la ăla mai mare”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *