Un trib de nativi americani își va primi înapoi pământurile, la 160 de ani de la cea mai mare spânzurare în masă din istoria SUA

Un trib de nativi americani își va primi înapoi pământurile, la 160 de ani de la cea mai mare spânzurare în masă din istoria SUA

Parcul de stat Upper Sioux Agency din sud-vestul statului Minnesota se întinde pe o suprafață de aproximativ 5 kilometri pătrați și include ruinele unui complex federal în care ofițerii au reținut proviziile populației Dakota, ceea ce a dus la înfometare și decese. Tot aici se află și mormintele nativilor.

Potrivit The Guardian, statul a luat măsura fără precedent de a transfera parcul cu o istorie zbuciumată înapoi la un trib Dakota, încercând să repare evenimentele care au dus la un război și la cea mai mare spânzurare în masă din istoria SUA.

„Este un loc al holocaustului. Poporul nostru a murit de foame acolo”, a declarat Kevin Jensvold, președintele comunității Upper Sioux, un mic trib cu aproximativ 550 de membri aflat chiar în afara parcului.

Decenii de tensiune au explodat în războiul dintre SUA și Dakota din 1862 între coloniști și o facțiune a populației Dakota, potrivit Societății Istorice din Minnesota.

După ce SUA a câștigat războiul, guvernul a spânzurat mai multe persoane decât în orice altă execuție din țară. Un memorial îi onorează pe cei 38 de bărbați Dakota uciși în Mankato, la 177 km de parc.

Jensvold a declarat că a petrecut 18 ani cerând statului să returneze parcul tribului său. A început atunci când un bătrân al tribului i-a spus că este nedrept ca locuitorii Dakota de la acea vreme să fie nevoiți să plătească o taxă de stat pentru fiecare vizită la mormintele strămoșilor lor de acolo.

Statul a autorizat în cele din urmă transferul anul acesta, când democrații au preluat controlul Camerei, Senatului și biroului guvernatorului pentru prima dată în aproape un deceniu, a declarat senatorul de stat Mary Kunesh, un democrat și descendent al națiunii Standing Rock.

Faptul că triburile au vorbit despre nedreptăți a ajutat mai mulți oameni să înțeleagă cum au fost luate pământurile și cum tratatele nu au fost adesea respectate, a spus Kunesh, adăugând că oamenii par mai interesați acum să „facă ceea ce trebuie și să restituie pământurile triburilor”.

Dar transferul ar însemna, de asemenea, mai puțini turiști și mai puțini bani pentru orașul din apropierea Granite Falls, a declarat primarul Dave Smiglewski.

El și alți opozanți spun că terenurile de agrement și siturile istorice ar trebui să fie proprietate publică, nu să fie date câtorva persoane, deși legislatorii au pus deoparte fonduri pentru ca statul să cumpere terenuri pentru a înlocui pierderile din transfer.

„Oamenii care vor să îndrepte lucrurile în ceea ce privește nedreptățile istoriei sunt constrânși adesea să sprijine o astfel de acțiune fără să se gândească la alte ramificații”, a declarat Smiglewski.

„O parte, dacă nu majoritatea parcurilor de stat, au o semnificație sacră similară pentru triburile indigene.”

În ultimii ani, unele triburi din SUA, Canada și Australia și-au obținut drepturile asupra terenurilor ancestrale, odată cu dezvoltarea mișcării Land Back, care urmărește să restituie pământurile indigenilor.

Transferul din Minnesota, a cărui finalizare se așteaptă să dureze ani de zile, este inclus în mai multe proiecte de lege mari care acoperă mai multe aspecte.

Proiectele de lege alocă mai bine de 6 milioane de dolari pentru a facilita transferul până în 2033. Banii pot fi folosiți pentru a cumpăra terenuri cu oportunități de agrement și pentru a plăti evaluări, demolarea drumurilor și podurilor și alte lucrări de inginerie.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *