„The Witness”, filmul de propagandă al Kremlinului despre războiul din Ucraina, rulează în cinematografe goale

„The Witness”, filmul de propagandă al Kremlinului despre războiul din Ucraina, rulează în cinematografe goale

Lansarea peliculei „The Witness, primul lungmetraj despre invazia Rusiei în Ucraina, care a avut premiera în întreaga ţară pe 17 august, vine în contextul în care autorităţile ruse intenţionează să stimuleze producţia de filme ce glorifică acţiunile Moscovei în Ucraina, relatează sâmbătă, 2 septembrie, The Guardian, preluat de news.ro.

Însă „The Witness” este un eşec de box-office. Cu un buget de 200 de milioane de ruble (1,5 milioane de lire sterline), filmul a avut încasări de mai puţin de 14 milioane de ruble (110.000 de lire sterline) în primele două săptămâni, iar spectatorii din întreaga ţară au raportat săli de cinema goale.

În cele două ore de proiecţie, filmul acoperă un spectru larg de falsuri pe care Kremlinul le-a folosit pentru a-şi justifica invazia din Ucraina – cum a fost intervenția din ajunul invaziei, când Putin a declarat că Moscova trebuie să îşi „denazifice” vecinul, după ce Ucraina a fost infiltrată de „nazişti” periculoşi.

Filmul spune povestea unui violonist belgian care asistă la o serie de „crime inumane” în Kiev

„The Witness” se concentrează pe un personaj fictiv numit Daniel Cohen, un apreciat violonist belgian care ajunge la Kiev pentru a concerta, în februarie 2022 – cu câteva zile înainte ca trupele ruse să intre în Ucraina.

După ce Rusia lansează „operațiunea specială”, Cohen este prins în lupte, fiind martor la o serie de „crime inumane şi provocări sângeroase ale naţionaliştilor ucraineni”, potrivit filmului.

La un moment dat, un comandant ucrainean este văzut plimbându-se cu un exemplar „Mein Kampf”, în timp ce alţi soldaţi ucraineni îi jură credinţă lui Adolf Hitler. În calitate de martor al acestor orori, Cohen îşi propune să spună lumii „adevărul” despre acest conflict.

Filmele de propagandă, o lungă tradiție în Rusia lui Putin

Rusia are o lungă istorie, sub conducerea lui Putin, de promovare prin filme de propagandă. La scurt timp după ce Moscova a anexat ilegal Crimeea, Ministerul Culturii rus a finanţat filmul „Crimea”, care a justificat confiscarea peninsulei. Creatorii săi au declarat că ideea filmului a venit direct de la Serghei Şoigu, ministrul Apărării.

Ulterior, o comedie romantică sponsorizată de stat, „The Crimean Bridge” – despre Podul Kerci, proiectul de prestigiu al lui Putin -, a fost scrisă de Margarita Simonian, redactor-şef al reţelei Russia Today (RT), finanţată de guvern.

La fel ca „The Witness”, cele două filme au fost dezastre de box-office şi au primit recenzii dureroase din partea criticilor independenţi.

„Cultura Z pur şi simplu nu are oameni talentaţi”, a declarat criticul Mihail Kozirev, folosind un termen popular pentru a se referi la artiștii care s-au alăturat simbolului rusesc prorăzboi „Z”.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *