Tradiții în ziua sărbătorii de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Ce trebuie să mănânci și ce să ai neaparat în portofel

Tradiții în ziua sărbătorii de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Ce trebuie să mănânci și ce să ai neaparat în portofel

În tradiția populară, Sfântul Arhanghel Mihail este venerat ca un luptător împotriva diavolului și un păzitor al oamenilor, în timp ce Sfântul Arhanghel Gavriil este văzut ca mesagerul veștilor bune. În această zi, credincioșii sunt încurajați să respecte anumite practici pentru a avea noroc și sănătate pe tot parcursul anului​​.

Un obicei specific acestei sărbători este ca în bisericile cu hramul sfinților arhangheli, credincioșii să primească un pahar cu vin și o felie de cozonac, simbolizând ospitalitatea și împărtășirea binecuvântărilor divine. De asemenea, este tradițional ca oamenii să mănânce pește în această zi, pentru a fi sprinteni și protejați de boli și necazuri. Tradițiile bucovinene mai includ și rolul Arhanghelilor ca păzitori ai oamenilor de la naștere până la moarte și ca asistenți la Judecata de Apoi​​.

Există de asemenea credința că păstrarea în portofel a unei iconițe cu Sfinții Mihail și Gavriil poate aduce noroc și protecție împotriva răutății și invidiei pe durata întregului an. Pe lângă aceasta, se recomandă ca în ziua praznicului credincioșii să dea de pomană pentru sufletele celor adormiți și să aprindă lumânări pentru cei vii, cât și pentru cei morți, un gest ce simbolizează lumina credinței și memoria celor plecați​​.

În plus, această zi este asociată cu tradiții și rugăciuni specifice care sunt considerate a aduce noroc și sănătate. Sfântul Arhanghel Mihail este considerat izbăvitorul de primejdii și necazuri, iar Sfântul Arhanghel Gavriil este ocrotitorul familiilor, mamelor și copiilor, reflectând importanța acestei sărbători în viața comunității​​.

Aceste practici tradiționale sunt păstrate și onorate cu sfințenie de creștini, evidențiind conexiunea profundă dintre credința ortodoxă și viața cotidiană, și subliniind rolul central al sfinților în cultura și spiritualitatea românească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *