Tradiții, obiceiuri și superstiții în Joia Mare. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Joia Neagră

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Joia Mare. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Joia Neagră

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Joia Mare, cunoscută și ca Joia Neagră. Este o zi importantă din Săptămâna Patimilor. Ce s-a întâmplat în această zi și ce este bine să facă credincioșii?

Ce înseamnă Joia Mare

Joia Mare mai este cunoscută ca Joia Neagră sau Denia Mare, iar credincioșii obișnuiesc să vopsească ouăle de Paște atunci. În această zi au avut loc patru evenimente importante din istoria creștinismului.

Unul dintre ele este Cina cea de Taină, unde Iisus Hristos a luat parte alături de cei 12 apostoli. În acel moment, Mântuitorul le-a împărțit acestora pâine și vin. Totodată, i-a îndemnat la smerenie.

La Cina cea de Taină, Iisus Hristos a spus că va fi trădat de către unul dintre ucenici. Mântuitorul a precizat că acesta Îl va vinde în schimbul unor bani, făcând referire la Iuda.

Un alt eveniment important care a avut loc în Joia Mare este momentul în care Mântuitorul a spălat picioarele celor 12 apostoli, gest care reprezintă spălarea de păcate.

Tot în Joia Mare, Mântuitorul a făcut rugăciunea din Grădina Ghetsimani. Iisus Hristos S-a rugat la Dumnezeu, după ce a avut loc Cine cea de Taină, pentru Sine, dar și pentru apostoli. O altă semnificație pe care o are Joia Mare este începutul patimilor prin vinderea Domnului.

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Joia Mare este o zi marcată de câteva tradiții, obiceiuri și superstiții pe care credincioșii e bine să le respecte, cum ar fi vopsirea ouălor de Paște sau pregătirea altor preparate tradiționale.

În anumite regiuni din țară, cojile de la ouă nu se aruncă și nu se ard. În schimb, acestea trebuie strânse cu grijă și aruncate într-o apă curgătoare în Sâmbăta Mare. Se crede că puii și găinile celor care țin cont de acest obicei vor fi ferite de păsările prădătoare în timpul verii.

Joia Mare este o zi în care nu se spală hainele nici de mână, dar nici la mașina de spălat. Miercurea este ultima zi în care se poate face acest lucru. Până joi, gospodinele trebuie să termine de tors și de țesut.

Se spune că în Joia Mare nu este bine să dormi în timpul zilei. Cei care fac acest lucru vor fi leneși pentru tot restul anului, după cum spune credința populară.

Conform unei vechi superstiții, se spune că în noaptea de miercuri spre joi se deschid mormintele, iar sufletele celor decedați se întorc la vechile lor case. Sufletele acestora rămân pe pământ până în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor.

Astfel, există obiceiul ca oamenii să dea apă de pomană și să arunce o găleată cu apă pe mormânt. În anumite zone din țară, tinerii le oferă apă femeilor în vârstă. De altfel, în Joia Mare se face ultima pomenire a morților din Postul Mare.

Ce nu trebuie să mănânci în această zi sfântă

Anumite alimente sunt interzise în Joia Mare. Credincioșii nu trebuie să consume oțet și urzici în această zi. Nici măcar cei care au ținut post nu ar trebui să mănânce aceste alimente. Care este, însă, motivul pentru care există acest obicei?

Potrivit credinței, Iisus Hristos a fost bătut cu urzici în timp ce era răstignit pe cruce. Mai mult, pentru a-I provoca mai multe usturimi, Mântuitorul a fost stropit cu oțet. Din acest motiv, cele două alimente nu ar trebui consumate de către creștini.

Ce se face în Joia Mare

Gospodinele vopsesc ouăle în această zi. Este folosită mai ales culoarea roșu, care semnifică sângele lui Iisus Hristos, care a fost vărsat pe cruce în momentul răstignirii.

În plus, gospodinele pregătesc, în Joia Mare, alte preparate tradiționale de Paște, cum ar fi cozonacii și pasca. Pentru acestea se folosește făină albă, care a fost cernută într-o tavă specială.

Credincioșii obișnuiesc, în dimineața acestei zile, să meargă la biserică pentru spovedanie și împărtășanie, iar seara să participe la slujbă. Acolo se citesc cele 12 evanghelii ale patimilor Mântuitorului. Procesiunea religioasă cuprinde și Denia și Vecernia, unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *