„Tu nu ești bărbat?”. Cum își presează Rusia cetățenii să se înroleze pentru a lupta pe frontul din Ucraina

„Tu nu ești bărbat?”. Cum își presează Rusia cetățenii să se înroleze pentru a lupta pe frontul din Ucraina

Apelul la masculinitate și promisiunile financiare sunt două mesaje-cheie ale campaniei de recrutare derulate de luni bune de Ministerul Apărării din Rusia, cu ajutorul televiziunilor, scrie New York Times.

În primăvară, armata rusă a dat startul unei noi campanii de recrutare pentru războiul din Ucraina, încercând să înlocuiască zecile de mii de soldați morți sau răniți pe câmpul de luptă.

Mesajele axate pe justificarea oficială a Kremlinului pentru invazie – o amenințare existențială din partea Occidentului la adresa rușilor – au jucat însă doar un rol secundar. Mai degrabă, au existat apeluri frecvente la masculinitate, uneori exprimate de soțiile soldaților și de alte femei intervievate la știrile televizate, scrie New York Times.

De asemenea, important, discursul oficial a amintit potențialilor recruți de salariile și beneficiile peste medie primite de militari.

Iar mesajele – care apar atât în spoturile video produse de Ministerul Apărării, cât și în știrile TV obișnuite – au subliniat ușurința cu care noii recruți se pot alătura militarilor de pe front, promițând scutirea de birocrație.

Campania a început în aprilie și a avut în centru un spot principal difuzat peste tot.

Clipul este axat pe două motivații centrale: machismul și banii. Reclama definește serviciul militar ca fiind mai semnificativ – și mai bărbătesc – decât existența tipică și monotonă a bărbatului rus – sunt exemplificați un taximetrist, un paznic de la supermarket sau un instructor de la o sală de fitness.

După imaginile cu civili care se transformă în războinici moderni, reclama se încheie cu un mesaj mai realist: „Plățile lunare încep de la 204.000 de ruble”, adică aproximativ 2.000 de dolari.

Recrutare prin buletinele de știri

Temele din campania de recrutare a Ministerului rus al Apărării sunt preluate frecvent în buletinele de știri ale televiziunilor – așa cum era de așteptat, deoarece toate marile canale de televiziune din Rusia sunt controlate de stat, scrie New York Times.

Dar prezentatorii de știri și reporterii care transmit mesajul acționează în esență ca niște recrutori ei înșiși, reamintindu-le în mod repetat telespectatorilor numărul de telefon cu apelare rapidă – 1-1-7 – la care pot suna dacă doresc să se înroleze pentru a lupta.

Încă de la începutul invaziei, televiziunile de știri de stat au oferit telespectatorilor o viziune aseptică a războiului. Morțile militarilor, rănile suferite de aceștia sunt rar menționate.

Războiul în sine este menționat cu termenul anodin al Kremlinului, „operațiune militară specială”, sau pur și simplu cu inițialele rusești ale termenului: „O.V.S”.

Există ce-i drept semne că, cel puțin în unele regiuni, costurile războiului au devenit acum prea cunoscute pentru a fi ignorate.

În timpul unui buletin de știri local de dimineață din orașul Irkutsk, în Siberia, un reporter care a prezentat noile standuri de recrutare „mobile” a vorbit și cu un veteran rus rănit anul trecut pe front.

„Serviciul militar pe bază de contract, spune Nikolai, i-a oferit șansa de a arăta că este un adevărat apărător al patriei”, a spus reporterul. Mesajul final: „Da, ai putea fi rănit, dar guvernul va avea grijă de tine. Iar tu îți vei fi arătat patriotismul”.

Ce succes a avut campania?

Campania de recrutare pare să fi dat unele roade. Kremlinul a reușit să mențină invazia fără a recurge la o a doua mobilizare, după ce a recrutat aproximativ 300.000 de civili în toamna anului trecut.

Iar contraofensiva Ucrainei din această vară s-a lovit de o rezistență rusă acerbă. În treacăt fie spus, Ucraina duce propria campanie de recrutare, care se lovește de tot mai multe greutăți, pe măsură ce numărul oamenilor dispuși să lupte pe front scade.

Dar analiștii consideră că cifrele oficiale de recrutare ale Rusiei, care susțin că 1.400 de persoane se înrolau pe zi luna trecută, sunt probabil supraevaluate – și că un al doilea val de mobilizare ar putea fi necesar.

Noile legi adoptate în această vară ar face ca evitarea mobilizării să fie mai dificilă.

„Soldații nu sunt înlocuiți sau nu sunt rotiți în mod regulat pe front, ceea ce sugerează că există încă o problemă de forță de luptă”, a explicat Dara Massicot, cercetătoare în domeniul politicilor la think-tank-ul RAND Corporation, care studiază armata rusă.

„Se pare că Kremlinul așteaptă din nou cât mai mult pentru a lua o decizie privind mobilizarea, la fel ca în toamna anului trecut”, a adăugat ea.

Un stimulent principal: banii

Încă de la începutul invaziei, Kremlinul a folosit salariile ceva mai mari pentru a motiva bărbații să se înroleze pentru a lupta – și pentru a liniști familiile care au pierdut persoane dragi.

Plata lunară minimă anunțată de aproximativ 2.000 de dolari pe lună, la cursul de schimb actual, este aproape triplă față de venitul mediu la nivel național.

Familiile soldaților uciși în luptă primesc 50.000 de dolari, suficient pentru a cumpăra o casă decentă în multe regiuni.

Un spot difuzat la TV în mod constant arată beneficiile materiale în campania de recrutare: „scutirea de impozitul pe teren”, „compensații pentru facturile la utilități ale gospodăriilor” și vouchere pentru sanatorii sau stațiuni de sănătate.

„Aici, veți fi tratați în mod corect”, conchide reclama.

Știrile difuzate la televizor completează acest mesaj subliniind procesul simplificat de înscriere.

Un segment difuzat pe 18 aprilie la Pervîi Kanal, unul dintre principalele canale naționale, a explicat că înrolarea în rândurile armatei este la fel de simplă precum completarea unor documente de rutină.

Există o programare online, iar voluntarii sunt întotdeauna gata să consulte și să ajute, explică reporterul.

„Aici, vă puteți regăsi ca bărbați adevărați”

Apelul la masculinitate este omniprezent, încercând să exploateze așteptările adânc înrădăcinate ale datoriei și serviciului pentru bărbații ruși, scrie New York Times.

Segmentul de știri din 18 aprilie, de exemplu, asigura că milităria este „fără îndoială cea mai bărbătească meserie”.

Același reportaj de la Pervîi Kanal a prezentat un mesaj de la un bărbat identificat ca fiind „comandant de grupuri de asalt”.

„Aici, vă puteți regăsi ca bărbați adevărați, puteți câștiga un salariu corect și vă puteți îndeplini toate visurile și dorințele din copilărie”, a spus el.

Mesajul care spune că serviciul militar este o datorie a unui bărbat vine uneori și de la proaspeții recruți și de la familiile acestora, pentru a fi mai convingător.

Clipul din 18 aprilie a arătat, de asemenea, trei verișori care se urcă în autobuze pentru a se îndrepta spre baza de instrucție. Reporterul a declarat că soțiile, surorile și mamele lor „au susținut deciziile celor dragi”.

Unul dintre verișori a explicat că frații, prietenii și colegii săi de clasă erau deja în armată și că „totul merge bine”. „Este cam greu să stai aici în timp ce ei sunt acolo”, a spus el.

Suferința iese la iveală

În general, realitățile războiului în sine sunt descrise cu moderație, dacă nu chiar deloc.

La știrile de seară, acțiunea de pe câmpul de luptă este adesea descrisă prin enumerarea „eroilor”, fără a se preciza dacă oamenii sunt încă în viață sau au murit.

Într-un segment din 7 iunie, un sergent a fost lăudat pentru că a restabilit comunicațiile cu unitatea sa în ciuda bombardamentelor continue, în timp ce despre un altul se spune că a „distrus personal” un grup de ucraineni înarmați cu mitraliere.

Dar în unele cazuri suferința familiilor de militari iese la iveală, chiar dacă televiziunea de stat încearcă să explice că guvernul are grijă de aceste familii, scrie New York Times.

În același buletin de știri din Irkutsk din 9 august care a relatat despre noile standuri mobile de recrutare, un alt segment a anunțat, spre exemplu, deschiderea unui nou centru de sprijin pentru familiile soldaților.

Acesta a inclus un interviu cu soția unui soldat care, spune ea, a avut doar o singură vacanță de două săptămâni de când s-a oferit voluntar pentru război în septembrie anul trecut.

„Devine din ce în ce mai greu pe zi ce trece”, a admis femeia.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *