TVA-ul pentru alimente rămâne neschimbat – Ce se întâmplă cu facilitățile fiscale din IT și construcții – SURSE Guvern

TVA-ul pentru alimente rămâne neschimbat – Ce se întâmplă cu facilitățile fiscale din IT și construcții – SURSE Guvern

TVA-ul pentru alimente sau hoteluri rămâne neschimbat, potrivit unor surse. Aceleași surse susțin că guvernanții nu au luat, încă, decizia ca de la 1 septembrie toți angajații să achite contribuții la sănătate. Măsura era dedicată angajaților din construcții și agricultură care sunt exceptați de la acest impozit în prezent. 

Guvernul vrea o majorare până la media europeană a accizelor pentru țigări și alcool. În plus, se propune și majorarea taxelor în industria jocurilor de noroc, inclusiv cu o majorare a taxei de licențiere, pentru că, susțin guvernanții, această industrie este una înfloritoare, în ciuda taxărilor actuale.

Se ia in calcul și o taxare a băuturilor răcoritoare care au în compoziție o anumită concentrație de zahăr, după modelul irlandez.

O altă taxare luată în calcul este de 1% în plus la impozitul pentru imobilele de peste 500.000 de euro. Aici vor fi încadrate și piscinele.

Până vor avea consens, guvernanții speră că săptămâna viitoare să vină cu o ordonanță de urgență, dacă vor găsi toate elementele pentru a include aceste taxe sub forma unor acte normative.

HAOSUL din finanțele țării: Ciolacu și Ciucă, față în față cu 2 miniștri – Se iau decizii majore pentru româniInflația a scăzut în iunie, dar alimentele s-au scumpit cu 17%

Rata inflației continuă să scadă, însă prețurile alimentelor de bază se mențin la un nivel uriaș! Asta arată cele mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică. Cel mai mult s-au scumpit lactatele, ouăle, fructele și legumele. Între timp, autoritățile promit că în mai puțin de o lună alimentele se ieftinesc pentru că intră în vigoare ordonanța în ceea ce privește plafonarea adaosului comercial. Dar oamenii și-au pierdut orice speranță și nu mai au încredere că după această ieftinire nu vor exista scumpiri masive pe alte sectoare. 

Deși inflația a scăzut considerabil de la începutul anului, prețul alimentelor rămâne unul ridicat. Datele arată că în ultimul an, acestea s-au majorat cu 14%.

Oamenii spun, însă, că s-au săturat să fie nevoiți să trăiască de pe o zi pe alta. Chiar și cu ordonanța de urgență pentru plafonarea adaosurilor comerciale la mai multe alimente de bază care va intra în vigoare de la 1 august, oamenii de rând și-au pierdut orice urmă de încredere în guvernanți.

Pe de altă parte însă, prognoza BNR arată că inflația ar putea ajunge la 8% până la finalul anului. 

CE ALIMENTE S-AU SCUMPIT CEL MAI MULT

rata inflației iunie 2023 – 10,3%rata medie a creșterii prețurilor într-un an – 14,2%

Pâine- 14,82%Legume și conserve de legume – 28,70%Cartofi – 32,46%Fructe și conserve din fructe – 15,86%Carne – 15,03%Lapte – 17,41%Unt – 30,49%Ouă – 29,05%Zahăr – 55,03%

Sursa: INS 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *