Ucraina a stabilit un record al exporturilor de produse pe timp de război

Ucraina a stabilit un record al exporturilor de produse pe timp de război

În ianuarie 2024, Ucraina a exportat 12 milioane de tone de produse, ceea ce reprezintă un record, după invazia Rusiei în țara vecină, relatează Ukrainska Pravda.

„Suntem foarte aproape de a atinge volumele de export fizic de dinainte de război. În ianuarie 2024, Ucraina a exportat 12 milioane de tone de produse. Aceasta este cu doar două milioane de tone mai puțin decât în ​​ianuarie 2022, înainte de război”, a declarat Yulia Sviridenko, prim-viceprim-ministru și ministrul ucrainean al economiei.

Dintre cele 12 milioane de tone, 8,7 milioane de tone au fost exportate pe mare, iar restul pe cale terestră.

Potrivit ministrului ucrainean al economiei, în ianuarie, prima navă asigurată împotriva riscurilor militare în cadrul asigurării UNITY a ajuns în porturile din Odesa Mare (Odesa, Chornomorsk și Pivdenni).

Ministerul a adăugat că prețul asigurării pentru această navă este de 0,75% din costul navei, ceea ce este semnificativ mai mic decât asigurarea BCG.

„Normalizarea pieței de asigurări în comerț este esențială pentru reluarea exporturilor de produse cu valoare adăugată. Scopul nostru este să atingem nu numai niveluri de export de dinainte de război, ci și creșterea veniturilor. Acest lucru va deveni posibil odată ce exportatorii ucraineni vor putea expedia liber containere pe mare”, a transmis Yulia Sviridenko.

Programul de asigurare a navelor Unity, pe care guvernul ucrainean îl implementează în colaborare cu Marsh McLennan și un grup de companii de asigurări conduse de ASCOT, are scopul de a reduce costul asigurării pentru transportul maritim de cereale și alte produse alimentare importante în apele teritoriale ale Ucrainei, contribuind astfel la creșterea exporturilor ucrainene.

Acoperirea totală în cadrul programului este de 50 milioane de dolari și, potrivit estimărilor, mecanismul de asigurare propus va reduce costul asigurării cerealelor cu o medie de aproximativ 2,5 puncte procentuale din costul tarifului de asigurare.

Acest lucru va permite comercianților ucraineni de cereale să economisească în jur de 100-140 grivne pe tonă de marfă și, în general, se așteaptă ca producătorii agricoli să economisească până la 4 miliarde grivne (aproximativ 406,4 milioane de dolari).

Președintele Klaus Iohannis a exclus orice bulversare a pieței românești din cauza cerealelor mai ieftine din Ucraina, precizând că aceste culoare ale solidarității cu Ucraina „nu afectează agricultura din România”

FOTO: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *