UE pregătește noi sancțiuni pentru Rusia. Vizați: industria diamantelor, verișoara lui Putin, fiul lui Medvedev

UE pregătește noi sancțiuni pentru Rusia. Vizați: industria diamantelor, verișoara lui Putin, fiul lui Medvedev

Sancțiunile, care trebuie aprobate de liderii UE, mai vizează companii și organizații dintr-o serie de sectoare din Rusia, inclusiv industria de armament, companii IT care au legături cu serviciul de securitate FSB, funcționari electorali care lucrează în Ucraina ocupată, companii militare private similare organizației Wagner și organizații patriotice, scrie The Guardian.

Comisia Europeană propune o a 12-a rundă de sancțiuni pentru Rusia, care include măsuri împotriva mai multor persoane, printre care se pare că se numără fiul fostului președinte Dmitri Medvedev și o rudă a lui Vladimir Putin.

Printre cele 47 de persoane pe care Comisia Europeană dorește să le adauge la listele de sancțiuni existente se numără verișoara lui Putin, Anna Țivileva, președinta fundației „Apărătorii Patriei”, care sprijină soldații ruși din Ucraina, și șefa unei importante companii de extragere a cărbunelui.

De asemenea, pe lista extinsă se află și Ilia Medvedev, al cărui nume și dată de naștere coincid cu cele fiului fostului președinte. El este vizat pentru că ar fi orchestrat o campanie de dezinformare și propagandă în Ucraina, scrie The Guardian.

Includerea rudelor unor înalți oficiali, inclusiv a familiei Putin, ar putea provoca furie la Kremlin.

În centrul propunerilor, care mai trebuie aprobate de liderii UE la următorul summit din decembrie, se află însă în special măsuri menite să reducă veniturile comerciale ale Rusiei. Printre acestea se numără interzicerea totală a vânzării în UE a diamantelor brute rusești și a bijuteriilor care folosesc pietre prețioase din minele siberiene.

Potrivit UE, această măsură ar putea șterge peste 4,5 miliarde de euro pe an din bugetul Kremlinului.

Interdicția era luată în calcul încă de anul trecut, dar a devenit realitate doar după ce Belgia, unde se află centrul mondial al diamantelor, și-a retras obiecțiile în vară, iar statele G7 au fost și ele de acord cu impunerea de sancțiuni în timpul unui summit din Japonia.

„Interzicerea diamantelor rusești face parte dintr-un efort al G7 de a dezvolta o interdicție internațională coordonată a diamantelor care urmărește să priveze Rusia de această sursă importantă de venituri”, se arată în propunerea comisiei, consultată de The Guardian.

Conform unei propuneri înaintate de Belgia, toate diamantele care depășesc o anumită dimensiune, considerată a fi între 0,5 și un carat, vor primi un identificator unic prin intermediul unei înregistrări blockchain care să arate proveniența lor.

Acest lucru ar viza „între 80% și 90% din diamantele din lume”, spun diplomații, și ar oferi imediat angrosiștilor și comercianților cu amănuntul o modalitate de a separa diamantele legale de cele ilegale.

Comisia Europeană propune, de asemenea, noi interdicții privind vânzarea de nave cargo la mâna a doua, pentru a lua măsuri drastice împotriva celor care eludează sancțiunile comerciale existente prin ascunderea originii sau destinației încărcăturii, inclusiv a petrolului.

Sancțiunile propuse vizează, de asemenea, companii și organizații dintr-o serie de sectoare din Rusia, inclusiv industria de armament, companii IT care au legături cu serviciile de securitate FSB, funcționari electorali care lucrează în Ucraina ocupată, companii militare private similare organizației Wagner și organizații patriotice.

Sancțiunile propuse vizează și companii din sectorul civil care sunt acuzate că permit mașinăriei de război rusești.

Printre acestea se numără AlfaStrahovanie, care se prezintă ca fiind cea mai mare companie privată de asigurări din Rusia. Compania a fost inclusă pe listă pentru că a furnizat contracte de asigurare pentru Ministerul rus al Apărării și pentru companiile din industria militară, precum și pentru vehiculele militare folosite de garda națională rusă în Ucraina.

De sancțiuni a fost vizat și Complexul de aviație Iliușin, un producător de aeronave are produce avionul militar de transport Il-76, utilizat în mod regulat pentru transportul personalului și echipamentelor militare rusești.

Dezvoltatorul și operatorul sistemului rusesc de navigație Glonass, un concurent al sistemului de navigație GPS al SUA, a fost inclus în lista sancțiunilor propuse.

O serie de oficiali belaruși au fost, de asemenea, incluși în sancțiunile propuse pentru presupusul rol pe care l-ar fi avut în furnizarea de arme către Rusia sau în alte tipuri de cooperare militară, inclusiv în instruirea recruților armatei ruse în bazele din Belarus.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *