Ultimul gardian nazist din lagărul de exterminare de la Sachsenhausen care va fi judecat are 99 de ani și s-a născut la Arad

Ultimul gardian nazist din lagărul de exterminare de la Sachsenhausen care va fi judecat are 99 de ani și s-a născut la Arad

Un bătrân cu ochelari și o jachetă bej se plimbă printr-o mică comunitate de lângă Frankfurt pe Main, în lumina soarelui strălucitor. Merge sprijinit de un baston, îl însoțește soția. În urmă cu câteva zile, bătrânul care pare atât de liniștit a împlinit 99 de ani. Dar, se spune că pensionarul cofetar ar fi fost implicat în crime crude în timpul erei naziste, scrie Bild, care a mers pe urmele unei povești publicate de The Sun.

Tabloidul britanic a dat de urma ultimul nazist care se va confrunta cu justiția. Gregor Formanek era gardian într-un lagăr de concentrare unde 100.000 de prizonieri au murit în timpul Holocaustului. El este acuzat de „uciderea crudă și perfidă” a 3.300 dintre ei.

Gregor Formanek. Foto: The Sun

Formanek a lucrat pentru SS în lagărul Sachsenhausen, în Oranienburg, la 50 de km nord de Berlin. Deschis în 1936, a fost văzut ca un teren de antrenament pentru exterminarea în masă pusă la cale Hitler .

Rosalyn Peake, în vârstă de 66 de ani, al cărei tată evreu Leslie Kleinman se afla în lagăr, a declarat: „A supraviețuit doar pentru că a mințit că avea 14 ani în loc de 16. E un act de justiție pentru mine ca numele lui Formanek să fie făcut public. Și e vital pentru generațiile viitoare să învețe din asta”.

Carmen Whitmore, 68 de ani, al cărei unchi, pilotul din Marea Evadare Jimmy James, a fost la Sachsenhausen, a vorbit și ea despre Formanek: „Este într-adevăr important dacă acest om este unul dintre ultimii naziști condamnați pentru crimele din Doilea Război Mondial”.

The Sun l-a găsit pe Formanek trăind într-un apartament de 460.000 de euro, într-o suburbie modestă din Frankfurt. Vecinii lui credeau că e un manager de companie pensionar.

Întrebat de reporter dacă este nazist, el a insistat cu o altă întrebare: „În primul rând, spune-mi cine ești”. Soția lui a încercat să intervină: „Nu strigați că era din SS. Oamenii se vor întreba ce se întâmplă.”

Peste 200.000 de prizonieri au trecut prin Sachsenhausen, un lagăr de muncă cu o cameră de gazare și laboratoare pentru experimente medicale.

În urmă cu câteva săptămâni, procuratura din Gießen l-a acuzat pe bărbatul din provincia Main-Kinzig de implicare în crime violente. „Este acuzat că a contribuit la crimă în peste 3.300 de cazuri, între iulie 1943 și februarie 1945”, a declarat Thomas Hauburger, purtătorul de cuvânt al parchetului.

Formanek și soția lui. Foto: The Sun

În lagărul de concentrare Sachsenhausen (Brandenburg), Formanek, în calitate de membru al gărzilor SS, se spune că „a sprijinit uciderea crudă și perfidă a mii de prizonieri”. Zeci de mii au fost uciși prin maltratare, muncă forțată, condiții de viață inumane, experimente medicale, împușcături în gât și într-o cameră de gazare.

Alți trei oameni au fost investigați, dar sunt prea infirmi pentru a fi judecați.

Tribunalul regional din Hanau (Hesse) trebuie acum să decidă dacă admite acuzațiile împotriva lui Formanek. Potrivit unui expert, el este considerat a avea capacitatea limitată de a fi judecat. Probabil ar fi ultimul gardian din Sachsenhausen care ar trebui să răspundă pentru acțiunile sale.

Document din arhivele STASI, din 1950, în care scrie că Formanek s-a născut la Arad, pe 18 septembrie 1924. Foto: Bild

Bild are documente despre Formanek din Arhivele Federale și arhiva de documente Stasi. O fișă de la Biroul Principal al Personalului SS atestă că Formanek, care s-a născut în România, la Arad, ca fiu al unui maestru croitor vorbitor de germană, a intrat în SS la 4 iulie 1943 și a aparținut Batalionului de Gardă Sachsenhausen.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *