Un cuplu chinez care vindea „apă miraculoasă” și deținea spa-uri vindecătoare a mituit diplomați ONU ca să înființeze un paradis fiscal în mijlocul Pacificului, pe o insulă radioactivă

Un cuplu chinez care vindea „apă miraculoasă” și deținea spa-uri vindecătoare a mituit diplomați ONU ca să înființeze un paradis fiscal în mijlocul Pacificului, pe o insulă radioactivă

Cary Yan și Gina Zhou au fost condamnați la începutul anului, în SUA, la 3 ani și jumătate, respectiv 2 ani și jumătate de închisoare pentru spălare de bani și fapte de corupție, după ce au încercat să transforme o regiune nelocuită din Insulele Marshall într-un ministat cu propriile legi și fără taxe.

Planul lor de creare a unui paradis fiscal pentru investitori chinezi a pornit cu mai bine de un deceniu înainte, când Yan a început să vândă „apă miraculoasă” presupus vindecătoare. O amplă investigație a Organized Crime and Corruption Reporting Project, o rețea globală de jurnaliști, arată o escrocherie în care au fost înșelate ONG-uri și mituiți diplomați ai Organizației Națiunilor Unite.

Cary Yan și Gina Zhou voiau să transforme Rongelap, un atol din Insulele Marshall, din Oceanul Pacific, cu o suprafață de aproximativ 21 de kilometri pătrați, acum nelocuit din cauza radioactivității sale, într-un ministat fără taxe, cu un sistem juridic propriu.

Cu o populație de aproximativ 40.000 de locuitori, Insulele Marshall sunt un lanț de insule vulcanice și atoli de corali situat în centrul Oceanului Pacific, între Hawaii și Filipine. 

Un stat în stat

Cary Yan și Gina Zhou – Foto: Hillary Hosia / Marianas Variety

Cuplul chinez susținea că acest ministat va emite pașapoarte care să permită călătorii fără vize în SUA, va avea un port, case luxoase pe plajă, o zonă de relaxare, sedii de ambasade, propria criptomonedă și „servicii speciale” pentru companiile offshore înregistrate acolo – adică zero taxe. Practic, voiau să facă un stat în stat.

Tot ce a trebuit acest cuplu să facă, notează jurnaliștii de la OCCRP, a fost să mituiască cu peste 22.000 de dolari mai mulți politicieni din Insulele Marshall, odată ocupate de SUA, acum un aliat al lor, pentru a adopta o lege specială, prin care Rongelap să devină o „regiune administrativă specială”, o clasificare pe care o au și teritoriile chinezești Hong Kong și Macao. În schemă au fost implicați și oficiali ai ONU.

Zona propusă de Yan și Zhou ar fi fost amplasată convenabil, la doar 200 km de atolul Kwajalein, unde armata americană testează rachete.

Cuplul a prezentat propunerea ca pe un mijloc de a curăța atolul Rongelap, afectat încă de radioactivitate după testul nuclear din 1954. Mica insulă nu este nici acum locuită. La mai bine de 70 de ani de când locuitorii au fost evacuați după ce au făcut cancer și tumori de la radiațiile bombelor nucleare pe care guvernul american le-a testat în anii ’50-’60, cercetătorii au mai găsit urme de radiații pe Rongelap.

Yan și Zhou, în vârstă de 51 de ani, respectiv 35 de ani, care sunt și cetățeni oficiali ai Insulelor Marshall, aproape au reușit. Schema lor s-a prăbușit în 2020, când au fost arestați în Thailanda și extrădați în New York. În mai anul acesta, au fost condamnați la închisoare: Yan a primit 42 de luni, iar partenera sa, 32.

Apa miraculoasă de 150 de dolari sticla

Ancheta OCCRP arată că transformarea Rongelap în paradis fiscal era obiectivul unei „odisee globale de escrocherii”, care a început cu o bizară afacere cu apă îmbuteliată în zona Golfului San Francisco. Prin afacerea pornită de ei, Yan și fratele său au vândut sticle de „apă miraculoasă” de 150 de dolari bucata, susținând că aceasta are proprietăți vindecătoare.

Un tribunal chinez a stabilit ulterior că afacerea a fost o schemă piramidală care a păcălit 20.000 de persoane pe care le-a lăsat, în total, fără cel puțin 18 milioane de dolari. 

Fratele lui Cary Yan a fost condamnat la 7 ani de închisoare, însă Yan a scăpat pentru că s-a mutat în Silicon Valley, unde a continuat să vândă „apa miraculoasă”. Jurnaliștii notează că afacerea cu apa a devenit o schemă piramidală prin care Yan i-a păcălit pe investitori că pot revinde lichidul pentru profit.

I-a făcut pe oameni să creadă că NASA susține „apa miraculoasă”

Yan a cunoscut-o pe Gina Zhou în California, când aceasta era încă studentă. Au devenit un cuplu, iar în 2014 au deschis împreună un centru spa de medicină alternativă în Santa Clara, numit Immortal Float Center.

Spa-ul folosea aceeași apă presupus vindecătoare într-un bazin de relaxare. Centrul spa promova ideea că baia în acea apă te vindecă de boli și afecțiuni pentru că are puteri de vindecare dintr-o combinație de apă și vrăji.

Ca să facă afacerea și mai credibilă, cei doi au convins un om de afaceri din domeniul medicinei alternative, care avea un spațiu închiriat în Centrul de Cercetare Ames al NASA, să legitimeze „proprietățile vindecătoare” ale „apei miraculoase”.

Cuplul a pretins, de asemenea, că apa a fost produsă în aceeași facilitate, pun asta pe eticheta sticlelor. Oficialii NASA au semnalat jurnaliștilor de investigație de la OCCRP că nu au nicio legătură cu afacerea cuplului Yan – Zhou.

S-au fotografiat cu oficiali ai ONU ca să dea impresia că sunt de-ai lor

Mai târziu, Yan și Zhou au început să câștige încrederea unor oficiali ai Organizației Națiunilor Unite și să se folosească de ei pentru a crea paradisul fiscal visat în Rongelap, mai scrie OCCRP.

Cei doi au plătit mită de până la 22.000 de dolari mai multor politicieni din arhipelag ca să voteze un proiect de lege prin care să transforme Rongelap în regiune administrativă specială.

De asemenea, cuplul le-a plătit acestora zborurile și cazările în New York și Hong Kong, acolo unde au participat la diverse evenimente de promovare a proiectului de lege.

Ca să pară asociați cu ONU, Yan și Zhou au plătit zeci de mii de dolari unor angajați corupți din organizație ca să le faciliteze diverse întâlniri cu diplomați, oameni la nivel înalt și chiar să le facă poze cu ei. Inclusiv cu fostul secretar al organizației, Ban Ki-moon.

Cuplul a preluat apoi controlul unei organizații caritabile din New York acreditate de ONU, World of Hope International, care sprijină programe educaționale în Africa de Vest, plătind unui oficial din Republica Dominicană mită de 1 milion de dolari.

În numele Chinei?

Planul lor a funcționat, parțial, pentru că proiectul de lege care susținea ideea lor a fost dezbătut în parlamentul Insulelor Marshall de două ori, în 2018 și în 2020. Nu a trecut niciodată, în parte pentru că președinta insulei de la acea vreme, Hilda Heine, s-a opus puternic.

Ea le-a declarat jurnaliștilor de la OCCRP că, deși nu are nicio dovadă care să susțină asta, bănuiește că s-a dorit o influență a politicii chineze în legislația țării sale.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *