Un dirijor slovac a fugit în Rusia, pe care o credea „Țara Făgăduinței”: „M-au arestat și m-au băgat într-o celulă cu 60 de inși. Îmi puneam vată în urechi, să nu-mi intre gândacii”

Un dirijor slovac a fugit în Rusia, pe care o credea „Țara Făgăduinței”: „M-au arestat și m-au băgat într-o celulă cu 60 de inși. Îmi puneam vată în urechi, să nu-mi intre gândacii”

La începutul lunii mai, Ján Mazák, 46 de ani, a traversat înot râul Narva pentru a ajunge din Estonia în Rusia. Dar a fost imediat reținut de Serviciul rus Federal de Securitate (FSB) și risca până la șase ani de închisoare pentru trecerea ilegală a graniței. După ce a fost expulzat, fostul dirijor care a fost bănuit că e spion a descris, într-un interviu pentru DennikN, experiențele sale prin închisorile lui Putin.

Sunt și oameni care consideră Rusia drept „Țara Făgăduinței”. Cazul lui Ján Mazák. Muzician instruit, care cântă la violoncel, la pian, scrie opere, simfonii și lucrări de cameră. fost dirijor și director de cor la teatrul Košice, a crezut că poate avea mai mulți bani și și-a deschis o afacere în Slovacia.

Executat silit acasă, s-a trezit în stradă

Numai că fabrica lui de panificație a dat faliment și s-a confrunțat cu executări silite. S-a trezit în stradă și a avut gânduri sinucigașe, mărturisește el.

Un fan al lui Vladimir Putin, în mintea lui Mazák a încolțit gândul să emigreze în Rusia, unde i se părea că ar putea avea o viață mai bună.

El era convins, încă de la începutul agresiunii Moscovei, că „rușii au fost provocați de Statele Unite și, prin urmare, au atacat Ucraina”. 

El credea propaganda Kremlinului, conform căreia rușii nu doreau decât să distrugă ceea ce americanii construiau în Ucraina, ca parte a unor programe nucleare.

Dirijorul a ajuns în Rusia din Estonia pe 1 mai, după a înotat peste râul de graniță Narva. Apoi a mers trei ore pe un drum forestier spre Ivangorod, unde se află poliția de frontieră. 

A Slovak man in a wetsuit and with a swim ring was detained at the border of Estonia and the Russian Federation. He was trying to get to Russia by the Narva River. pic.twitter.com/1lU7bSfTDf

— NEXTA (@nexta_tv) May 5, 2023

Prins de FSB și considerat spion

„În primul rând, îmi doream să stau undeva ca să mă usuc, să mă încălzesc și să mă curăț. Eram hipotermic și plin de noroi”, explică slovacul.

Dar, după șapte kilometri de mers pe jos, a fost oprit de o mașină de poliție. Mazák s-a lăudat că a compus imnul „Vivat Rusia” și, pentru a-i face să-l creadă, le-a arătat agenților unde îl pot asculta pe internet. Însă poliția nu l-a băgat în seamă și l-a „săltat”.

Potrivit slovacului, interogatoriul ulterior a arătat „precum ceva dintr-un film despre KGB. M-au presat să dezvălui imediat cine știa că am trecut în Rusia. M-au ținut în celulă timp de 72 de ore, credeau că sunt spion și le fur secrete militare”.

„Am crezut că mă vor ucide”

După ce a spus poliției că nimeni nu știa despre călătoria lui în Rusia, „am înțeles că nu voi fi primit azi și eram îngrijorat că mă vor elimina, fiindcă nu are cine să mă caute”.

A ajuns să petreacă peste două luni după gratii, ceea ce a fost mai mult decât suficient să-l trezească de admirația pentru Rusia și președintele Vladimir Putin.

A fost plasat în închisoare la Sankt Petersburg și la Kinghisepp, tot în regiunea Leningrad. Compară detenția cu un gulag.

În închisoarea din Sankt Petersburg, a stat într-o celulă cu alte 60 de persoane, majoritatea tâlhari și traficanți de droguri.

El descrie patul ca fiind o structură metalică cu mai multe scânduri de lemn. „Mi-am pus un pulover sub mine ca să nu-mi rup coastele”, a declarat fostul admirator al Rusiei.

Aveau gândaci în celulă, din cauza cărora prizonierii își astupau urechile cu vată.

Mai bine gândaci decât șobolani!

„Am făcut o plângere la conducerea închisorii, să facă o dezinsecție. Ceilalți deținuți au râs în hohote, au spus că sunt și șobolani în unele celule, iar autoritățile știu foarte bine acest lucru și nu au făcut niciodată nimic”, a povestit Ján.

El descrie gamelele în care își primea mâncarea ca fiind „vechi, dezgustătoare, parcă erau pentru porci. În ele se aflau și resturile de mâncare din ziua precedentă, pentru că nimeni nu le spăla cum trebuie”.

Am avut în mod regulat terci de grâu la micul dejun. Grâu fiert în apă. Uneori sărat, uneori dulce. Probabil ca să simțim că avem o dietă variată.

Ján Mazák:

„În Kinghisepp nu mi-au dat deloc apă de băut, doar trei decilitri de ceai dimineața și seara. În vremuri de nevoie, când îmi era îngrozitor de sete, trebuia să beau chiar și apa puturosă. A urmat în mod natural diareea. Toaleta era o gaură în pământ, ca un canal deschis. Nici măcar nu trebuie să vorbesc despre duhoare”, a adăugat Mazák, care a slăbit 12 kilograme.

Ján Mazák. Foto;: DennikN

1.500 de prizonieri pentru un duș

În închisoarea din Sankt Petersburg a existat un singur duș pentru nevoile a 1.500 de prizonieri, „avem dreptul la duș o dată pe săptămână, dar nici asta nu era respectat”.

Mai mult, Covidul s-a răspândit în celula lui Mazák, dar nimeni nu s-a ocupat de el. Deși are astm bronșic și o boală pulmonară cronică: „Din fericire, aveam propriile antibiotice aduse din Slovacia”.

Prezentat în fața instanței, sub acuzația de trecere ilegală a frontierei, slovacul a fost amendat cu echivalentul a 200 de euro și i s-a ordonat să părăsească imediat Rusia.

Arestat pe 3 mai, expulzat din Rusia, Mazák a ajuns în Slovacia, weekendul trecut.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *