Un disident chinez a navigat sute de kilometri cu un skijet până în Coreea de Sud

Un disident chinez a navigat sute de kilometri cu un skijet până în Coreea de Sud

Bărbatul a fost reținut de autoritățile din Coreea de Sud pentru că ar fi intrat ilegal în țară, având ca apoi să se afle că este de fapt un disident chinez proeminent care a traversat sute de kilometri pe mare pentru a scăpa din China, spun activiștii, potrivit CNN.

Bărbatul, care are în jur de 30 de ani, a fost reținut la 16 august în apropiere de Incheon, pe coasta de vest a Coreei de Sud, în apropiere de capitala Seul, a declarat duminică Garda de Coastă din Incheon într-un comunicat de presă.

Se crede că acesta a călătorit din provincia chineză Shandong (est), care se află la aproximativ 400 de kilometri peste Marea Galbenă de Incheon. Având asupra sa doar o cască de protecție, un binoclu și o busolă, bărbatul legase de asemenea cinci rezervoare de combustibil de 25 de litri de skijet, se mai arată în comunicat.

La sosirea în Coreea de Sud, el a rămas blocat pe malul noroios și a fost nevoit să sune la o linie de urgență pentru ajutor, se arată în comunicat. El a fost apoi luat în custodie, iar cazul său a fost trimis marți procurorilor din Incheon, a declarat paza de coastă pentru CNN.

Autoritățile sud-coreene nu au dezvăluit numele bărbatului, iar CNN nu poate verifica independent identitatea acestuia.

Dar Dialogue China, o organizație fondată de activiști chinezi veterani care lucrează îndeaproape cu alți disidenți, a declarat că bărbatul reținut este activistul chinez Kwon Pyong.

Kwon, care a urmat cursurile Universității de Stat Iowa din Statele Unite înainte de a se întoarce în China, a criticat mult timp în mod deschis regimul autoritar al guvernului și cenzura strictă. El a denunțat încălcările drepturilor omului pe rețelele de socializare și a participat la protestele pro-democrație din Hong Kong din 2014, potrivit organizației pentru drepturile omului Freedom House.

Este celebru faptul că, în august 2016, a postat pe Twitter o fotografie în care apare purtând un tricou imprimat cu mai multe nume batjocoritoare pentru liderul chinez Xi Jinping, inclusiv „Xitler”.

La doar o lună mai târziu, a fost reținut de poliție și pus sub acuzare pentru comentariile sale de pe rețelele de socializare, iar avocații săi au fost concediați de autoritățile chineze cu câteva zile înainte de începerea procesului său, potrivit Freedom House.

O declarație a instanței chineze din 2020 a făcut referire la cazul lui Kwon, spunând că acesta a fost judecat în instanță pentru incitare la subminarea puterii de stat.

Lee Dae-seon, un activist care lucrează cu Dialogue China și care locuiește în Coreea de Sud, a declarat că Kwon a fost condamnat la închisoare și eliberat în martie 2019. Cei doi au ținut legătura din august 2019, Kwon exprimându-și intenția de a cere azil în străinătate, a spus Lee.

„Kwon mi-a spus că era pregătit să părăsească China și că se va îndrepta spre Coreea de Sud, dar nu știam cum va veni”, a spus Lee.

„M-a sunat pe 16 august, imediat ce a fost luat de paza de coastă, iar eu m-am dus să-l văd ieri”, a declarat Lee miercuri pentru CNN. „El vrea să meargă într-o țară terță. A mers la Universitatea de stat din Iowa, așa că vorbește engleza. Vrea să meargă într-o țară vorbitoare de limba engleză”.

„A fost vina lui că a încălcat legea imigrației, dar nu a avut de ales decât să facă o alegere disperată din cauza anchetei politice a autorităților chineze, a procesului de judecată nedrept și a supravegherii”, a mai spus el.

China și-a intensificat treptat cenzura asupra rețelelor sociale și a altor platforme online în ultimii ani, sub conducerea lui Xi.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *