Un întreg oraș din Germania se opune planurilor Tesla de a extinde o „gigafabrică”

Un întreg oraș din Germania se opune planurilor Tesla de a extinde o „gigafabrică”

Oamenii unui mic oraș german în care Elon Musk a construit o fabrică Tesla au stopat planurile companiei respingând planurile de extindere a complexului.

Tesla ar fi vrut să taie aproximativ 100 de hectare de pădure de pini în timpul lucrărilor

Majoritatea locuitorilor din Grünheide din Brandenburg, la o oră de mers cu mașina la sud-est de Berlin, au votat împotriva propunerilor de construire a unei noi infrastructuri menite să îmbunătățească accesul la șantier și să permită transportul mai ușor al vehiculelor finite, inclusiv un depozit de marfă și depozite.

Din planurile companiei făcea parte și o grădiniță pentru copiii angajaților. Planul de extindere a fabricii de 300 de hectare cu 170 de hectare presupunea tăierea a aproximativ 100 de hectare de pădure de pini în timpul lucrărilor.

S-a organizat un referendum pe această temă iar prezența la vot a fost de 76%, cu 3.499 de persoane votând împotriva planurilor, 1.882 pentru.

Referendumul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, dar ar trebui „să servească drept orientare” pentru factorii de decizie locali și pentru șefii Tesla care au făcut lobby intens pentru „gigafabrică”.

Tesla ar folosi 1,8 milioane de metri cubi de apă subterană

Primarul din Grünheide, Arne Christiani, și șefii producătorului de mașini au spus că rezultatul votului îi va determina acum să revină asupra planurilor inițiale.

Planurile pentru fabrica originală au fost anunțate pentru prima dată de Musk în noiembrie 2019. Producția de vehicule a început în martie 2022, primele mașini electrice ieșind pe bandă rulantă aproape imediat.

În centrul obiecțiilor de la început, condusă de o inițiativă a cetățenilor locali, se află estimarea de 1,8 milioane de metri cubi de apă subterană necesară fabricii pentru a produce între 300.000 și 500.000 de mașini pe an. Regiunea Brandenburg este afectată de secetă de câțiva ani.

Tesla s-a angajat în repetate rânduri să mențină utilizarea apei la un nivel minim și să-și recicleze riguros apa. Dar localnicii spun că se tem în special de contaminarea apei potabile dacă nivelul apelor subterane scade prea mult. Inițiativa cetățenească, susținută de ecologisti, subliniază că o parte din zona de extindere planificată se află într-o zonă de protecție a apei.

Gigafabrica, prima operațiune Tesla de acest gen din Europa, are aproximativ 12.500 de angajați.
Într-o declarație după anunțarea rezultatului referendumului, Tesla și-a descris planurile de extindere drept „un mare câștig pentru comunitate”, adăugând că „va căuta dialogul cu toți participanții pentru a decide asupra pașilor următori”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *