Un ministru spaniol propune o „moșternire universală” de 20.000 de euro pe care să o primească fiecare tânăr la 18 ani. La ce pot fi folosiți banii

Un ministru spaniol propune o „moșternire universală” de 20.000 de euro pe care să o primească fiecare tânăr la 18 ani. La ce pot fi folosiți banii

Ministrul spaniol de stânga al muncii, Yolanda Díaz, spune că măsura pe care o propune este menită să garanteze „egalitatea de șanse”, indiferent de venituri sau de mediul familial din care provin tinerii, relatează The Guardian.

Concret, programul prezentat de Yolanda Díaz pentru combaterea inegalităților sociale presupune ca fiecare tânăr spaniol să primească suma de 20.000 de euro când împlinește 18 ani, bani pe care să îi poată folosi pentru studii, pentru formare sau ca să-și deschidă o afacere. Plățile ar începe la vârsta de 18 ani și ar continua până la 23 de ani.

Propunerea vine înainte de alegerile generale anticipate din Spania din 23 iulie, iar potrivit platformei Sumar a lui Díaz, măsura ar costa 10 miliarde de euro. Banii ar fi obținuți prin impozitarea celor bogați, spune ministrul.

Denumită „moșternire universală”, măsura de va aplica în cazul tuturor tinerilor spanioli, indiferent de situația lor economică, și va fi finanțată prin impozitarea persoanelor care câștigă mai mult de 3 milioane de euro pe an. Sumar estimează că aceasta ar însemna 0,8% din PIB-ul Spaniei.

„Este vorba de a le permite tinerilor să aibă un viitor și de a le oferi șansa de a studia sau de a începe o afacere fără ca acest lucru să depindă de numele lor de familie sau de familia din care provin”, a declarat Díaz într-o întâlnire de miercuri cu corespondenții străini la Madrid.

„De aceea, propunem ca oamenii să primească 20.000 de euro la împlinirea vârstei de 18 ani pentru a se putea dezvolta, fie că este vorba de studii sau de înființarea unei afaceri. Aceasta este miza zilei de 23 iulie”, a adăugat Yolanda Díaz.

Crescută într-o familie cu convingeri comuniste, Díaz spune că nu a putut să-și urmeze visul de a deveni inspector de muncă din cauza lipsei banilor.

„Să devii inspector de muncă în Spania ar fi durat aproximativ cinci ani. Nu sunt inspector de muncă pentru că sunt fiica unor părinți din clasa muncitoare și nu mi-aș fi putut permite niciodată să fac asta. Aceasta este o măsură de redistribuire care le va permite tinerilor din țara noastră să aibă un viitor, indiferent de numele lor de familie”, a mai declarat ministrul spaniol.

Reacțiile politicienilor la măsura privind „moșternirea universală”

Inițiativa Yolandei Díaz a fost criticată de Nadia Calviño, ministrul economiei în guvernul de coaliție condus de socialiști, care este sceptică în privința posibilității ca această măsură să fie pusă în practică.

„Oricine propune acordarea de subvenții sau granturi fără niciun fel de restricții în ceea ce privește nivelul veniturilor sau obiectivele trebuie să explice cum ar fi finanțat, pentru că va trebui să continuăm cu o politică fiscală responsabilă în următorii ani”, a declarat Calviño pentru postul de radio Onda Cero.

În același timp, un purtător de cuvânt al Partidului Popular (PP), formațiune conservataore din opoziție, a afirmat că ministrul și-a greșit prioritățile și a sugerat guvernului să se concentreze pe alte probleme.

Reprezentantul PP a subliniat că în Spania, „27% din populație este expusă riscului de excluziune socială, rata șomajului este cea mai mare din Europa, familiilor nu le ajung banii până la sfârșitul lunii și persoanele care desfășoară activități independente se luptă să se mențină pe linia de plutire”.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *