Un om de știință african dezvoltă o tehnică pentru a eradica malaria prin modificarea genelor unor țânțari

Un om de știință african dezvoltă o tehnică pentru a eradica malaria prin modificarea genelor unor țânțari

Abdoulaye Diabate, care acum conduce entomologia medicală și parazitologia la Institutul de Cercetare în Științe ale Sănătății din Burkina Faso, dezvoltă o tehnică inovatoare care ar putea elimina speciile de țânțari care transmit malaria, prin modificarea genelor acestora, scrie CNN.

Abdoulaye Diabate s-a confruntat cu o criză de malarie care i-a pus viața în pericol când avea doar 5 ani. Diabate a supraviețuit cu greu bolii transmise de țânțari, dar verișorii săi de 3 și 4 ani nu au fost la fel de norocoși.

Omul de știință și profesor născut în Burkina Faso a primit Premiul Falling Walls 2023 pentru Managementul Științei și al Inovării pentru cercetările sale, despre care organizatorii au spus că „oferă speranțe pentru controlul malariei”.

Diabate a fost desemnat în septembrie singurul african dintre cei 10 câștigători globali ai prestigiosului premiu din acest an și a fost, de asemenea, recunoscut de către Fundația Falling Walls pentru că „a contribuit la unele dintre cele mai avansate lucrări din lume privind soluțiile genetice la malarie”.

Fundația Falling Walls este o organizație nonprofit dedicată încurajării gândirii revoluționare.

Diabate a declarat că este optimist că instrumentul său de control al vectorilor pentru malarie – descris ca fiind o „tehnologie genetică” – ar putea „schimba regulile jocului” atunci când va fi implementat.

Malaria este transmisă prin înțepătura țânțarilor Anopheles femele care sunt infectați cu această boală parazitară. Țânțarii masculi nu înțeapă și, prin urmare, nu pot transmite malaria.

Prin intermediul tehnologiei genetice, speciile de țânțari femele care transmit boala sunt împiedicate să producă noi descendenți femele prin eliberarea în mediul înconjurător a unor masculi modificați genetic, care devin sterili.

„Partea bună a acestei tehnologii pe care o dezvoltăm este că, dacă funcționează conform așteptărilor, nu numai că va fi rentabilă, dar va fi și sustenabilă și va putea fi implementată în zone îndepărtate și greu accesibile din Africa”, a declarat acesta.

Diabate a declarat că populația de femele de țânțari va fi redusă, iar transmiterea malariei va fi oprită.

Malaria, principala cauză de deces în Burkina Faso

Malaria este una dintre principalele cauze de deces în țara lui Diabate, unde aproape toți cei 22 de milioane de locuitori ai națiunii vest-africane, în special copiii, sunt expuși riscului de a contracta această boală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Malaria a ucis aproape 19.000 de persoane în Burkina Faso în 2021, potrivit celor mai recente date ale biroului regional al OMS pentru Africa.

Boala este, de asemenea, una dintre principalele cauze de deces în regiunea africană mai largă, care suportă cea mai mare povară a malariei din lume.

Malaria a ucis aproximativ 619.000 de persoane la nivel mondial în 2021, potrivit ultimelor date publicate de OMS.

Aproximativ 96% dintre aceste decese au avut loc în Africa, a precizat organismul de sănătate, adăugând că 80% dintre victimele de pe continent „au fost în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *