Un ONG îi cere lui Marcel Ciolacu să-l demită pe Marius Budăi. Ce acuzații i-a adus ministrului muncii

Un ONG îi cere lui Marcel Ciolacu să-l demită pe Marius Budăi. Ce acuzații i-a adus ministrului muncii

ONG-ul Centrul de Resurse Juridice, care a atras atenția în trecut despre neregulile din azilele de bătrâni, i-a solicitat premierului Marcel Ciolacu, duminică, 9 iulie, să îl demită pe Marius Budăi din funcția de ministru al muncii, susținând că este „responsabilul moral pentru perpetuarea abuzurilor“ în „căminele groazei” din Voluntari.

ONG-ul îl acuză pe Budăi că, „în loc să combată încălcările drepturilor omului, s-a ocupat de îngrădirea activității CRJ pentru a ascunde aceste încălcări”. Mai precis, ONG-ul afirmă că ministrul a reziliat acordul prin care Centrul de Resurse Juridice putea face vizite inopinate în azilele de bătrâni, unde au fost găsite nereguli, pe motiv că CRJ nu a blurat imaginile.

„Conducerea de la cel mai înalt nivel a Ministerului Muncii nu doar că a luat act de rapoartele de monitorizare și sesizările transmiste de CRJ, dar a și încercat oprirea în viitor a acestor activități, cel mai probabil cu scopul de a ascunde și a nu permite cercetarea condițiilor care conduc la încălcarea drepturilor omului”, mai susține ONG-ul în comunicat.

În acest context, Centrul de Resurse Juridice i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să intervină. „CRJ solicită demiterea conducerii Ministerului Muncii și asigurarea că viitorul ministru al muncii este o persoană integră și reia acordul de colaborare cu CRJ, adoptă de urgență noi proceduri legale pentru licențierea furnizorilor de servicii sociale privați și asigurarea că TOATE persoanele cu dizabilități și toți vârstnicii sunt tratați cu demnitate în comunitate și au acces la mijloace adecvate de petiționare și apărare a drepturilor fundamentale”, se mai arată în comunicat.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este o organizație neguvernamentală de apărare a drepturilor omului, înființată în anul 1998 de Fundația pentru o Societate Deschisă creată de George Soros. CRJ a vizitat în ultimii 20 de ani, inopinat, centrele publice şi private în care erau bătrâni și persoane cu dizabilităţi. ONG-ul a semnalat de anul trecut problemele din azilele din Voluntari.

Ce s-a întâmplat în „azilele groazei”

Bătrânii din trei azile din Ilfov au fost găsiți în condiții inumane: bătuți, fără medicamente și obligați să muncească fără să primească hrană. „Oamenii au fost exploatați prin constrângere și violență, prin muncă neremunerată, erau lăsați flămânzi și supuși unor tratamente degradante și inumane”, a spus comisarul-șef de poliție Georgian Drăgan.

Miercuri, 5 iulie, DIICOT a anunțat că 24 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore, iar alte două au fost plasate sub control judiciar, în urma perchezițiilor la căminele din Voluntari, unde bătrânii erau ținuți în condiții inumane și abuzați.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a cerut demiterea șefilor ANPIS și AJPIS Ilfov, a șefilor DGASPC-urilor locale și a președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, iar ministrul muncii, Marius Budăi, a dat vina pe DGASPC Ilfov.

Abuzurile au fost dezvăluite în urmă cu cinci luni de o investigație jurnalistică realizată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media. Investigația a fost publicată inclusiv în Libertatea. 

Citește investigația despre abuzurile din centrele de bătrâni:

Ploșnițe și miros de urină și fecale în centrul „Armonia” pentru persoane cu dizabilități, administrat de apropiații Gabrielei Firea. DGASPC Ilfov nu vede nicio problemă
Lagărele Cristinei: vârstnici bătuți, lăsați în fecale și cu răni până la os. Condițiile inumane dintr-un centru social din Voluntari
Interceptări cu angajații: „Stai dracului cuminte, că te bat!”
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *