Un pacient în moarte clinică trăiește de o lună cu un rinichi de porc modificat genetic. Pas uriaș pentru viitorul transplanturilor

Un pacient în moarte clinică trăiește de o lună cu un rinichi de porc modificat genetic. Pas uriaș pentru viitorul transplanturilor

Noua procedură experimentală face parte dintr-un direcție de cercetare în plină expansiune, care are ca scop avansarea transplanturilor între specii.

Directorul Institutului de transplanturi care a oferit rinichiul de porc modificat genetic a precizat că organul funcțioenază de mai bine de o lună la un om, ceea ce este o dovadă convingătoare în direcția lansării unor studii pe oameni vii, privind transplantarea rinichilor de porci modificați genetic la om, scrie insiderpaper.

 

Saltul ar fi salvator și remarcabil, în adevăratul sens al cuvântului.

 

In Statele Unite există peste 103.000 de persoane care așteaptă organe, dintre care 88.000 au nevoie de rinichi.

 

 

Primul transplant de rinichi de porc

Primul transplant de rinichi de porc modificat genetic la un om a fost efectuat în septembrie 2021, urmat de o procedură similară în noiembrie 2021. De atunci, au mai existat câteva alte cazuri, toate experimentele desfășurându-se timp de două sau trei zile. La cel mai recent transplant a avut loc doar unul: în gena implicată în așa-numitul „rejet hiperacut”, care, în caz contrar, ar apărea în câteva minute de la conectarea unui organ animal la un sistem circulator uman.

 

Chirurgii americani spun că un rinichi de porc este funcțional la om timp de mai bine de o lună

Sursa foto: Agenția Națională de Transplant

Prin „eliminarea” genei responsabile de o biomoleculă numită alfa-gal, o țintă principală pentru anticorpii umani itineranți, echipa de la NYU Langone a reușit să oprească respingerea imediată.

 

De asemenea, echipa a încorporat în stratul exterior al rinichiului glanda timus a porcului, care se află în jurul gâtului și este responsabilă de educarea sistemului imunitar. Acest lucru a permis celulelor imunitare din corpul gazdei să învețe să recunoască celulele porcului ca fiind ale sale, împiedicând o respingere mai târzie.

 

Monitorizarea a arătat că nivelurile de creatinină, un produs rezidual, au fost la niveluri optime și nu a existat nicio dovadă de respingere. Nu au fost detectate dovezi de citomegalovirus porcin, care poate declanșa insuficiența organului, iar echipa intenționează să continue monitorizarea încă o lună, potrivit Insider Paper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *