Un parlamentar conservator britanic a cărui familie deținea sclavi va câştiga 3 milioane de lire sterline din vânzarea unei foste plantaţii în Barbados

Un parlamentar conservator britanic a cărui familie deținea sclavi va câştiga 3 milioane de lire sterline din vânzarea unei foste plantaţii în Barbados

Parlamentarul conservator din Marea Britanie Richard Drax, criticat pentru rolul strămoşilor săi în sclavia din Caraibe, este pe cale să primească o plată de mai multe milioane de lire sterline din partea guvernului din Barbados, relatează The Guardian, citată de News.ro.

În ciuda ameninţărilor de a-l obliga pe Richard Drax să plătească despăgubiri şi de a confisca plantaţia familiei sale, descrisă de un istoric drept un „câmp de exterminare” a africanilor înrobiţi, guvernul plănuieşte acum să-i plătească pentru 21 de hectare din teren pentru a ridica locuinţe.

Măsura i-a înfuriat pe mulţi locuitori din Barbados, în special pe cei care spun că familia Drax a jucat un rol esenţial în dezvoltarea producţiei de zahăr bazată pe sclavie şi a codului sclavagist din Barbados în secolul al XVII-lea. Acest lucru a negat africanilor de culoare drepturile fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la viaţă.

Criticii au calificat acordul planificat drept o „atrocitate” şi au spus că aceasta este „o plantaţie pentru care guvernul nu ar trebui să plătească niciun cent”.

În decembrie 2020, The Observer a dezvăluit că Drax a preluat controlul plantaţiei de 250 de hectare la moartea tatălui său în 2017, dar nu a declarat acest lucru în registrul parlamentarilor britanici.

Ulterior, în 2022, Observer a relatat că Drax s-a întâlnit în Barbados cu premierul Mia Mottley. I s-ar fi cerut atunci să predea toată sau o parte substanţială a plantaţiei Drax Hall, în caz contrar ar fi urmat acţiuni în justiţie.

Mottley s-a angajat să construiască 10.000 de locuinţe noi pentru cererea de pe insulă, unde există 20.000 de cereri de locuinţe. Un inspector de evaluare a declarat că valoarea de piaţă pentru un teren agricol cu o utilizare alternativă pentru locuinţe ar fi de aproximativ 60.000 de lire sterline pe acru. La acest preţ, cele 21 de hectare ar putea aduce companiei Drax 3,2 milioane de lire sterline.

Istoricul Sir Hilary Beckles a descris Drax Hall ca fiind o „scenă a crimei” în care zeci de mii de africani au murit în condiţii teribile. Familia Drax a deţinut, de asemenea, o plantaţie de sclavi în Jamaica, pe care a vândut-o în secolul al XVIII-lea, şi cel puţin două nave care au adus africani înrobiţi în Caraibe.

Richard Drax a refuzat să comenteze. În trecut, el a declarat că rolul jucat de strămoşii săi în comerţul cu sclavi a fost „profund, profund regretabil, dar nimeni nu poate fi tras la răspundere astăzi pentru ceea ce s-a întâmplat cu multe sute de ani în urmă”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *