Un pilot ucrainean dezvăluie cum a reușit Kievul să scufunde cu drone propulsate de skijet-uri o navă militară a Rusiei

Un pilot ucrainean dezvăluie cum a reușit Kievul să scufunde cu drone propulsate de skijet-uri o navă militară a Rusiei

Ucrainenii au avut nevoie de drone marine „MAGURA”, propulsate de skijet-uri, ca să scufunde corveta rusească purtătoare de rachete din largul coastei Crimeei. Unul dintre piloții de drone din spatele atacului a dezvăluit pentru CNN că în atac au fost folosite 10 drone „MAGURA”. Doar șase și-au atins ținta, dar au fost suficiente ca să provoace o nouă pierdere pentru flota rusă de la Marea Neagră.

Dronele „MAGURA” au doar șase metri lungime și sunt propulsate de skijet-uri, a spus pilotul, dar au o rază mare de acțiune de aproximativ 800 de kilometri, oferind armatei libertatea de a lansa dronele de pe zone mari de linia de coastă a Ucrainei pentru misiuni împotriva țintelor din Crimeea.

Atacul a avut în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie și a fost revendicat de Serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR). GUR a anunțat la acel moment că unităţile sale au scufundat o corvetă Ivanoveț din clasa „Tarantul”, din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră, care era încărcată cu rachete și avea la bord un echipaj de 40 de marinari.

Nava a primit „lovituri directe la carenă” și a fost deteriorată iremediabil înainte să se scufunde, potrivit ucrainenilor. Rușii au doar trei astfel de ambarcațiuni, astfel că pierderea este „destul de semnificativă”, a mai susținut Kievul.

Massive release of footage this morning from the Ukrainian USV strike sinking the Russian Tarantul-class corvette Ivanovets off the coast of Crimea yesterday. Seen here, the Ivanovet’s two port-side SS-N-22 Sunburn antiship cruise missiles suffer a catastrophic detonation. pic.twitter.com/REKyIm8gMu

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) February 2, 2024

Lansarea atacului, precum „munca de bijutier”

Pilotul, care a vrut să fie identificat doar cu indicativul de apel „13”, a spus că impactul dronelor este impresionant, dar este o muncă delicată.

„Principalul lucru este să simți drona. Dacă o bruschezi puțin, poți pierde controlul dronei. Aș spune că este ca munca unui bijutier”, a mai spus pilotul.

Dronele sunt controlate de la distanță, printr-o conexiune cu satelitul Starlink, dar ele pot fi, de asemenea, preprogramate pentru distanțe lungi peste Marea Neagră.

Un pilot monitorizează în mod constant traseul dronei, a spus el, iar lansarea finală către ținte este adesea controlată manual.

Greu de reperat de apărarea rusă

La cei aproape șase metri lungime, dronele plutesc deasupra apei și sunt o țintă greu de reperat de ruși.

„Sunt destul de greu de văzut, mai ales în larg. Această dimensiune îngreunează controlul acesteia, deoarece marea este agitată, dar face și mult mai greu ca inamicul să ne lovească”, a mai spus pilotul.

„Nicio navă de război nu poate fi la fel de manevrabilă ca aceste drone”, a adăugat el.

„Rușii văd imaginea reală a războiului”

Kievul apelează din ce în ce mai mult la drone pentru a riposta atacurilor ruse. În ultimele luni, Kievul și-a intensificat loviturile asupra teritoriului rus, lovind ținte strategice, notează CNN.

Recent, în ianuarie, serviciile militare ucrainene au atacat cu ajutorul dronelor un depozit de petrol din nordul Rusiei, la aproximativ 100 de kilometri vest de Sankt Petersburg.

Rușii „au început să se trezească noaptea în timpul exploziilor. Ei văd imaginea reală a războiului”, a declarat Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, la sfârșitul lunii ianuarie, pentru CNN.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *