Un „satanist” rus condamnat pentru uciderea ritualiacă a patru tineri a fost grațiat, după ce a luptat pe frontul din Ucraina, scrie presa rusă

Un „satanist” rus condamnat pentru uciderea ritualiacă a patru tineri a fost grațiat, după ce a luptat pe frontul din Ucraina, scrie presa rusă

Nikolai Ogolobiak fusese condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crimele sale, dar a ispășit doar jumătate din pedeapsă, înainte a de a fi eliberat, după ce a fost rănit în război, scriu publicațiile independente ruse Meduza și The Moscow Times.

Un bărbat din Rusia care a fost încarcerat în 2010 pentru uciderea rituală a patru adolescenți în regiunea rusă Iaroslavl a fost grațiat după ce a luptat pe frontul din Ucraina, a declarat tatăl său pentru agenția locală de știri 76.ru, potrivit publicației independente The Moscow Times.

Eliberarea timpurie a criminalilor violenți sperie familiile victimelor și îi îngrijorează pe activiștii pentru drepturile omului, dar este o practică frecvent folosită de Kremlin, care vrea să adune cât mai mulți soldați pentru frontul din Ucraina.

Nikolai Ogolobiak, care are 33 de ani, a fost eliberat la începutul acestei luni, după ce a fost grav rănit în luptă, a declarat tatăl său.

„Este adevărat. A servit în unitatea Storm Z (ai cărei membri sunt în majoritate foști prizonieri) timp de jumătate de an. Lucrurile s-au schimbat, iar ceea ce se scrie acum sunt numai prostii. Nu bea alcool și nu se îmbracă în negru. A devenit invalid după ce a fost rănit. Poate merge, dar rănile sale sunt grave. Nu lucrează încă, este în recuperare”, a declarat tatăl lui Ogolobiak pentru 76.ru.

Potrivit tatălui său, Nikolai locuiește cu mama sa în Iaroslavl. El s-a întors din război pe 2 noiembrie. Pe 18 noiembrie, despre eliberarea lui Nikolai a scris și Moscow Komsomolets.

Potrivit publicației, locuitorii din Iaroslavl au observat „un bărbat înalt îmbrăcat în negru”. Martorii citați au susținut că acesta era constant „sub influența alcoolului”. Nikolai le-a spus localnicilor că a semnat un contract și a plecat să lupte în Ucraina timp de o jumătate de an.

De ce a fost condamnat Ogolobiak

Publicația 76.ru scrie că Ogolobiak a făcut parte dintr-o bandă, alături de mai mulți tineri, inclusiv minori.

În vara anului 2008, aceștia au ucis patru adolescenți. Potrivit anchetei, cadavrele victimelor au fost dezmembrate, crimele fiind comise „în scopuri rituale”. Comitetul de anchetă a declarat că „acuzații sunt membri ai unei asociații informale axate pe ocultism, ei identificându-se drept sataniști”.

În iulie 2010, un tribunal din Iaroslavl a condamnat șapte dintre acuzați la pedepse cu închisoarea cuprinse între doi și 20 de ani.

Nikolai, care era deja adult la momentul comiterii infracțiunii, a primit cea mai lungă pedeapsă. El a fost condamnat la 20 de ani într-o colonie penală de înaltă securitate, fiind găsit vinovat de uciderea a două sau mai multe persoane și de profanarea cadavrelor celor decedați.

El urma să fie eliberat în 2030. Toți ceilalți care au fost trimiși la închisoare au fost deja eliberați.

Statul rus folosește strategia Wagner, eliberâned mulți criminali violenți

Pentru a evita o altă mobilizare la scară largă și a risca să înfurie publicul înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor, armata rusă s-a bazat din ce în ce mai mult pe recrutarea din închisori pentru a-și întări rândurile, o tactică inițiată mai întâi de Evgheni Prigojin, fostul șef al mercenarilor Wagner.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, Ministerul rus al Apărării a recrutat până la 100.000 de persoane în acest an, scotocind prin toate închisorile țării și oferindu-le deținuților o reducere substanțială a pedepselor aplicate pentru unele dintre cele mai oribile crime din țară.

Kremlinul nu și-a exprimat niciun regret atunci când a fost întrebat despre decizia lui Putin de a elibera criminali pentru a întări forțele rusești în Ucraina.

„Condamnații, inclusiv cei condamnați pentru crime grave, își ispășesc crimele cu sânge pe câmpul de luptă, în brigăzile de asalt, sub gloanțe, sub obuze”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Alena Popova, o activistă pentru drepturile omului care reprezintă familia lui Pehteleva și care a făcut mult timp lobby pentru introducerea unei legi privind abuzul domestic în codul penal rus, a declarat pentru Washington Post că este îngrijorată că deținuții eliberați vor aduce un val de violență acasă, încurajați de eliberarea lor timpurie.

Popova și echipa sa au spus că sunt inundați de apeluri și mesaje de la persoane care au intrat deja în contact cu abuzatorii lor sau cu ucigașii celor dragi sau care se tem să îi vadă. Cele mai multe cazuri nu ajung pe prima pagină a ziarelor, a spus ea, deoarece oamenilor le este teamă să vorbească.

Familiile afectate se tem de repercusiuni, deoarece agresorii lor luptă în ceea ce Putin a descris ca fiind un „război pentru viitorul Rusiei”. Orice critică la adresa celor care iau parte la ostilități ar putea fi considerată de autorități drept o critică la adresa războiului sau a armatei – un lucru considerat ilegal în Rusia, în timp de război.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *