Un urangutan a fost văzut în timp ce își trata o rană cu o plantă medicinală. Ce spun experții despre acest gest?

Un urangutan a fost văzut în timp ce își trata o rană cu o plantă medicinală. Ce spun experții despre acest gest?

Un urangutan din Indonezia, care suferise o rană la nivelul feței, a fost văzut în timp ce își trata rana cu o plantă medicinală. Cercetătorii germani au afirmat că este prima dată în lume când este observat un astfel de comportament la un animal sălbatic.

 

Planta este folosită în medicina tradițională

 

Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Comportamentul Animalelor din Germania și cei de la Universitatea Națională din Indonezia au observat un urangutan din specia Sumatra, numit Rakus, care suferise o rană la nivelul feței.

 

Rakus a fost surprins mâncând și aplicând în mod repetat sevă de pe o plantă cățărătoare, cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii și analgezice, utilizată în medicina tradițională, potrivit Știrile ProTv.

 

De asemenea, el a acoperit rana cu un fel de bandaj natural, făcut din corpul verde al plantei, conform declarațiilor biologilor. Isabelle Laumer, de la Institutul Max Planck Institute pentru Comportamentul Animalelor, susține că rana pe care o are urangutanul a fost provocată de o luptă cu un alt mascul de pe un teritoriu învecinat.

 

Ce spun specialiștii despre comportamentul urangutanului

 

„Comportamentul lui Rakus a părut a fi intenţionat, deoarece el şi-a tratat selectiv rana facială de pe flancul drept, şi nicio altă parte a corpului, cu suc de plante”, a spus Isabelle Laumer. Cercetătorii au precizat că rana nu a prezentat semne de infectare.

 

„De asemenea, comportamentul a fost repetat de mai multe ori şi nu doar cu suc de plante, ci şi mai târziu, cu material vegetal mai solid, până când rana a fost acoperită în totalitate. Întregul proces a durat o perioadă de timp considerabilă”, a adăugat specialistul.

Planta locală, cunoscută sub numele de Akar Kuning, este folosită ca medicament de către indonezieni. Isabelle Laumer a declarat că această plantă are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, antifungice, antioxidante și alte proprietăți vindecătoare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *