Undă verde pentru Autostrada A9: Va avea 73 de kilometri şi va trece pe lângă 14 localităţi/ Când ar putea fi gata

Undă verde pentru Autostrada A9: Va avea 73 de kilometri şi va trece pe lângă 14 localităţi/ Când ar putea fi gata

Autostrada Timișoara-Moravița (A9) a primit aviz favorabil din partea Agenției pentru Protecția Mediului Timiș. Drumul de mare viteză ar urma să aibă o lungime totală de 73 de kilometri și să treacă pe lângă 14 localităţi.

A9 a primit aviz favorabil din partea Agenției pentru Protecția Mediului Timiș

Teoretic, autostrada ar putea fi gata în anul 2026, practic în privința documentaţiei se înregistrează deja întârzieri de doi ani, ultimul termen pentru finalizarea studiului de fezabilitate fiind octombrie 2024.

Această autostradă, ce se va numi A9, va avea o lungime de 73 de kilometri, va trece prin 14 localităţi şi este parte din traseul care va lega Gdansk de Salonic, iar valoarea totală a proiectului este de aproape 300 de milioane de euro. Această investiţie, extrem de importantă pentru partea de vest a ţării şi nu numai, care va schimba dinamica zonei, este prevăzută în planul general de transport pentru dezvoltarea infrastructurii 2020 – 2030.

„Prin prezenta vă informăm că în cadrul ședinței Comitetutului de analiză tehnică din data 07.03.2024 Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiș a luat decizia de emitere a acordului de mediu, pentru proiectul “AUTOSTRADA TIMIȘOARA” ( faza studio fezabilitate) propus a fi amplasat în extravilan/intravilan UAT Remetea Mare, Recaș, Bucovăț, Moșnița Nouă, Giroc, Sacoșu Turcesc, Pădureni, Liebling, Jebel, Voiteg, Birda, Deta, Denta, Moravița, domeniul public și/sau privat al UAT și în proprietatea privată a persoanelor fizice și/sau juridice, județul Timiș.

Lungimea traseului este de 73 km și include punctul de trecere a frontierei cu Republica Serbia.

Principalele lucrări prevăzute în cadrul proiectului sunt următoarele:

lucrări de infrastructură şi suprastructură, terasamente (lucrări de săpătură, umplutură, etc.);
lucrări de consolidare a terasamentelor (lucrările de consolidare a taluzurilor de rambleu, a terenurilor slabe de fundare și drenarea apelor subterane);
lucrări hidrotehnice;
lucrări de artă (construcția podurilor şi pasajelor, podețelor etc.);
lucrări de construcţie a nodurilor rutiere în zonele intersectate sau ramificare cu alte căi de comunicaţie;
lucrări de siguranţa circulaţiei;
lucrări de colectare şi evacuare a apelor;
lucrări de mediu (ex.: panouri fonoabsorbante, împrejmuire, subtraversări pentru faună etc.);
lucrări de realizare a dotărilor specifice infrastructurii rutiere – parcări, spaţii de servicii, centru de întreţinere şi coordonare (CIC), punct de trecere a frontierei.
lucrări de mutări şi protejare a instalațiilor.

Proiectul propus se suprapune parțial cu siturile Natura 2000 ROSCI0109 Lunca Timişului şi ROSPA0128 Lunca Timişului și se afă în vecinătatea rezervației naturale RONPA0755 Arboretumul Bazoș (la aproximativ 400m); Realizarea proiectului nu va afecta integritatea rețelei Natura2000 și terenuri naturale cu valoare ecologică ridicată sau zone cu areale naturale ce pot reprezenta habitat pentru diverse specii, urmând a se respecta măsurile de protecție stabilite prin avizul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate”, a anunțat Agenția pentru Protecția Mediului Timiș.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *