Unde este cel mai ieftin să-ți repari mașina pe RCA, după o daună. Care sunt cele mai scumpe service-uri din România

RMAG news

Anul trecut a fost marcat de un record al despăgubirilor plătite de către asiguratori în baza polițelor RCA în România.

Conform datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), sumele totale au ajuns la nivelul impresionant de 4,2 miliarde lei.

Aceste cifre sunt însoțite de rezerve de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS) și 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a subliniat faptul că, în medie, în România are loc un accident rutier la fiecare 80 de secunde.

Pentru fiecare accident, asigurătorii plătesc în medie 10.750 lei, rezultând despăgubiri totale de peste 2 milioane euro în fiecare zi calendaristică, informează economedia.ro.

Conștienți fiind de impactul acestor despăgubiri asupra costului polițelor RCA, șoferii români doresc o mai mare transparență în ceea ce privește valoarea despăgubirilor achitate.

Acest lucru ar putea fi influențat și de diferențele semnificative în tarifele practicate de diferitele unități reparatoare în raport cu companiile de asigurare RCA.

Ce concluzii a tras UNSAR despre situația asigurărilor RCA din România

O analiză a datelor transmise de companiile membre UNSAR pentru dosarele cu daune materiale în perioada 2018-2022 arată niște aspecte îngrijorătoare.

Tarifele pot varia semnificativ, fiind duble în unele cazuri. De exemplu, pentru service-urile independente care nu au o convenție de decontare a plăților de reparație cu asigurătorii, despăgubirea medie plătită pentru fiecare daună este cu aproximativ 30% mai mare față de cea plătită pentru reparațiile către service-urile reprezentanțelor auto și de două ori mai mare decât suma plătită către service-urile care au o convenție cu asigurătorii, altele decât reprezentanțele.

Ce se întâmplă cu service-urile reprezentanțelor

UNSAR evidențiază că, în general, se presupune că service-urile reprezentanțelor auto reprezintă un standard de calitate în zona de reparații, însă datele arată că tarifele practicate de acestea se situează, de fapt, în jurul mediei.

Astfel de diferențe nu sunt în favoarea șoferilor, având în vedere că toate unitățile reparatoare funcționează îndeplinind aceleași cerințe legale.

Datele au fost făcute publice în contextul în care opt din zece șoferi și-ar dori să cunoască valoarea despăgubirii achitate în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere și sunt despăgubiți de polița RCA a vinovatului. Acest lucru relevă necesitatea unei mai mari transparențe în sectorul asigurărilor auto din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *