Unde sunt cele mai multe puncte de reîncărcare a mașinilor electrice. Ministerul Energiei a lansat o hartă informativă

Unde sunt cele mai multe puncte de reîncărcare a mașinilor electrice. Ministerul Energiei a lansat o hartă informativă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le-a transmis cetățenilor că sunt invitați să transmită ANRE date cu privire la punctele de încărcare a mașinilor electrice, pentru ca harta publicată de minister să poată fi completată.

Harta lansată de Ministerul Energiei este disponibilă de luni, 11 martie, pe site-ul ministerului. Sebastian Burduja a anunțat lansarea hărții informative cu punctele de reîncărcare a autoturismelor electrice, un proiect din cadrul programului Electric UP 1.

Ministerul Energiei a lansat harta cu punctele de reîncărcare a mașinilor electrice

„Pe harta actuală, Ministerul Energiei s-a adresat operatorilor privaţi în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Mobilitate Electrică, s-a adresat Asociaţiei Municipiilor din România, s-a adresat Uniunii Consiliilor Judeţene din România şi Asociaţiei Comunelor din România tocmai în încercarea de a coagula toată această informaţie şi de a o prezenta într-un format accesibil pentru România.

În acest moment, discutăm de o hartă informativă disponibilă şi pe site-ul Ministerului Energiei, dar viziunea este mai ambiţioasă de atât şi ne-am pus în pielea utilizatorului român, cel care conduce o maşină electrică şi vrea să ajungă din punctul A în punctul B.

Este neplăcut să rămâi fără energie într-o asemenea situaţie şi atunci vrem să facilităm în primul rând o interfaţă unică, un singur punct de intrare, un singur gate pentru toţi utilizatorii, astfel încât să nu existe situaţii în care să îşi descarce 6, 8, 10 aplicaţii diferite în telefonul mobil.

De asemenea, e foarte important ca pe parcursul dezvoltării acestui proiect să suplimentăm cu un sistem bazat pe senzori IoT – Internetul lucrurilor, prin care eu, ca utilizator, să văd în timp real dacă este liberă staţia unde propun să ajung sau unde trebuie să ajung, pentru că dincolo de ea s-ar putea să nu mai am energia de a merge mai departe”, a transmis Burduja luni, 11 martie, în cadrul unei conferințe de presă.

Cele mai multe puncte de reîncărcare a mașinilor electrice sunt în zona București-Ilfov.

Sebastian Burduja îi invită pe români să transmită punctele de încărcare

Ministrul Energiei a mai spus că proiectul lansat se încadrează în trendul european în care, la nivel european, s-a propus atingerea numărului de 75 de milioane de mașini electrice înmatriculate până în 2030. De asemenea, se dorește ambiția de a avea stații de încărcare rapidă din 60 în 60 de kilometri pe drumurile principale.

„În România, 42.000 de maşini electrice se aflau în circulaţie şi doar anul trecut au fost înmatriculate 16.800, în creştere de 35% faţă de anul 2022.

Îi invităm pe toţi românii, pe toţi cei care fac parte din acest ecosistem, să transmită punctele de încărcare la office@anne.ro pentru a avea de fapt această hartă completă în cel mai scurt timp. Este important să avem aici reflectat şi programul Electric Up 1.

Vreau să le mulţumesc operatorilor care au răspuns foarte rapid rugăminţii noastre şi vă mai spun ce mesaj le-am dat astăzi. Le-am spus că, din perspectiva noastră, ce contează în primul rând este interesul cetăţeanului şi acesta este unul dublu.

Pe de o parte să aibă o singură aplicaţie, deci o singură interfaţă, să aibă o viaţă mai uşoară prin asta şi, pe de altă parte, să aibă vizibilitatea aceasta în timp real, unde poate să-şi încarce maşina atunci când are nevoie de asta”, a mai transmis Sebastian Burduja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *