Ungaria – curiozităţi despre Ungaria

Ungaria – curiozităţi despre Ungaria

Fie că ești un pasionat de istorie, de vin ori de plimbările cu vaporașul pe Dunăre, Ungaria este o țară care cu siguranță te va fascina și te va surprinde. Țara vecină are o istorie ce se întinde de la Imperiul Habsburgic până la perioada comunistă.

Este una dintre primele țări din perioada comunistă care s-a opus regimului sovietic în timpul Războiului Rece, în special cu Revoluția Maghiară din 1956. De asemenea, în 1989, Ungaria a fost primul stat din blocul ex-comunist care și-a deschis granițele către Europa de Vest.

Deși este cunoscută în întreaga lume, micuța țară din Bazinul Panonic are încă destule secrete pentru mulți vizitatori de pe Bătrânul Continent, dar mai ales pentru cei din afara acestuia. Însă, cum ar fi dacă ai ajunge în Ungaria având deja câteva cunoștințe despre această țară? Există fapte interesante și amuzante care nu sunt menționate în toate ghidurile turistice, dar pe care ți le vom dezvălui în cele ce urmează pentru a-ți oferi o mică perspectivă asupra trecutului, tradițiilor și vieții de zi cu zi a maghiarilor.

Despre Ungaria

Ungaria (n.n. – în maghiară Magyarország) este o țară fără ieșire la mare situată în mijlocul Europei Centrale. Aceasta se învecinează cu Slovacia la nord, cu Austria la vest, cu Serbia la sud, cu Croația și Slovenia la sud-vest, cu România la est și sud-est și cu Ucraina la nord-est. Teritoriul Ungariei se întinde pe o suprafață de 93.030 km², ocupând locul 18 la nivel continental și 110 la nivel mondial. Ungaria este de vreo două ori și jumătate mai mică decât România și cam la fel de mare ca Portugalia ori ca statul american Indiana, scrie Nations Online. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Budapesta, unde în prezent trăiesc 1,74 milioane de oameni. Alte orașe importante din Ungaria sunt ​​Debrecen, al doilea oraș ca mărime și centrul regional al regiunii Nordului Mare Câmpie, cu 204.124 locuitori. Pe locurile următoare se află Miskolc, un oraș industrial din nord-estul Ungariei, cu 172.637 locuitori, și Szeged, un oraș situat pe malul râului Tisa și centru regional al Marii Câmpii de Sud, cu 164.883 locuitori.

Câți vorbitori de maghiară există?

Limba oficială în Ungaria este maghiara, care este a 13-a cea mai vorbită limbă primară din Europa și una dintre cele 24 de limbi oficiale și de lucru ale Uniunii Europene. În același timp, maghiara este cea mai vorbită limbă uralică la nivel global și printre puținele care nu sunt indo-europene. Ea este înrudită de departe cu finlandeza și estona și nu are legătură cu nici o limbă învecinată. În afara Ungariei, aceasta este vorbită și de comunitățile de maghiari din țările vecine, precum și de comunitățile din diaspora maghiară din întreaga lume. În total, există aproximativ 13 milioane de vorbitori nativi de limbă maghiară.

69,5% dintre maghiari trăiesc la oraș

Populația țării numără în momentul de față aproximativ 10 milioane de locuitori, cam tot atâția cât au Portugalia și Tadjikistan. La acest capitol, Ungaria este a cincea cea mai populată țară din Europa Centrală și de Est, a 19-a la nivelul întregii Europe și a 94-a în lume. Asta face ca țara vecină să aibă o densitate a populației de puțin peste 107 locuitori/km2, ceea ce este de aproximativ două ori mai mare decât media mondială. În mare parte, populația este formată din etnici maghiari și o minoritate semnificativă de romi, precum și etnici germani, slovaci, croați și români.

Mai mult de un sfert din populație locuiește în zona metropolitană Budapesta, în timp ce aproximativ 6,9 milioane de maghiari, adică 69,5%, locuiesc la orașe.

40 de curiozități despre Ungaria

Ungaria a făcut parte în trecut din Imperiul Roman, după căderea căruia „hunii” – care formau populația țării la acea vreme – au dat numele țării.
Este una dintre cele mai vechi țări din Europa și, de asemenea, una dintre cele 50 de națiuni care conduc la nivel mondial în ceea ce privește emisiile industriale de dioxid de carbon.
Maghiara este descendenta directă a limbii vorbite de huni. Pe lângă limba lor maternă, mulți maghiari mai vorbesc engleză, germană, franceză sau rusă, după cel de-al Doilea Război Mondial.
Regimul comunist a devenit proeminent în țară după cel de-al Doilea Război Mondial. Până la sfârșitul anilor 1980, Ungaria avea o datorie externă de 18 miliarde de dolari, cea mai mare îndatorare pe cap de locuitor din Europa.
Ungaria a devenit republică democratică în octombrie 1989, însă ziua națională este sărbătorită în fiecare an la 20 august.
Ungaria a aderat la NATO în 1999, iar la UE în 2004.
În Ungaria există peste 1.500 de stațiuni balneare cu arhitectură romană, grecească și turcească.
Ungaria a dat 13 câștigători ai premiului Nobel, care au câștigat la fiecare categorie, cu excepția „Pace”. Toți aceștia au emigrat din țară.
Aproape 5% din PIB-ul Ungariei este cheltuit pentru educație, ceea ce face ca rata de alfabetizare să fie de 99%.
Ungaria are aproximativ 77 de instituții de învățământ superior, inclusiv 10 universități și nouă școli tehnice.
În 2017, în Ungaria erau 91 de bărbați la fiecare 100 de femei.
Ungurii au câștigat medalii de aur la Jocurile Olimpice de fiecare dată când au concurat, fiind doar în urma Finlandei la acest capitol.
Cea mai veche universitate din Ungaria este cea din Pecs, care datează din 1367.
Ungaria găzduiește „Sziget”, cel mai mare festival cultural și muzical din Europa. De asemenea, la Budapesta se organizează festivalul de primăvară, care atrage muzicieni și artiști din toată lume.
Atunci când se prezintă sau când completează diverse formulare, ungurii își scriu mai întâi numele de familie și apoi prenumele.
Există 22 de regiuni viticole distincte și opt soiuri de struguri în Ungaria.
La Budapesta există cele mai multe izvoare termale din lume, care „livrează” zilnic 70 de milioane de litri de apă. Aceste izvoare au fost folosite pe post de băi medicinale încă de pe vremea romanilor, potrivit site-ului TheFactFile.org.
Clădirea Parlamentului Ungariei de la Budapesta este a treia de acest gen ca mărime din lume. De asemenea, este cea mai înaltă clădire din capitala țării vecine și se numără printre cele mai vechi clădiri legislative din Europa.
Ungurii nu le pot pune copiilor decât nume care sunt aprobate de guvern. Dacă numele ales lipsește de pe listă, aceștia trebuie să completeze un formular special pentru aprobare la Institutul de Cercetare pentru Lingvistică al Academiei Maghiare de Științe.
Vârful Kékes din Munții Mátra (1.014 m) este cel mai înalt punct din Ungaria. La polul opus se află râul Tisa, care se află la 78 m deasupra nivelului mării.
Lacul Balaton, care se întinde pe o suprafață de 601 km2, este cel mai mare din Europa Centrală.
Știai că limbajul de programare BASIC, centrala telefonică și motorul electric au fost inventate și în Ungaria?
Echipa de polo pe apă a Ungariei este cea mai bună din istoria sportului maghiar, mărturie stând cele 15 medalii cucerite la Jocurile Olimpice.
Ungaria ocupă locul 3 în ceea ce privește numărul total de fumători, fiind în spatele Greciei și Bulgariei.
Cele mai mari bancnote din lume au fost emise în Ungaria. Acestea aveau o valoare nominală de 1.000.000.000.000.000.000 de penghei (n.n. – un chintilion de penghei). Pengheul a fost moneda Ungariei între 1927 și 1946, când a fost înlocuit cu forintul.
Ungaria are cel mai mare TVA din lume: 27%. Cea mai mare rată de sinucidere în rândul femeilor și cea mai mare rată de deces cauzat de cancer sunt în Ungaria.
Metroul din Ungaria este unul dintre cele mai vechi din lume, acesta datând din 1896.
Cel mai mare partener de export al Ungariei este Germania.
Originar din Ungaria, Franz Liszt a fost considerat cel mai mare pianist al tuturor timpurilor. Aeroportul din Budapesta a fost redenumit în onoarea lui cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea sa, în 2011.
Maghiarii au reputația de a fi singurii oameni care pot intra pe o ușă rotativă în spatele tău și să iasă în fața ta.
În Ungaria, la țară, nu se ciocnesc pahare cu bere. Maghiarii au jurat să nu mai ciocnească paharele după ce generalii lor au fost executați de austrieci, iar ulterior au sărbătorit bând bere și ciocnind halbele.
Johnny Weissmuller, cunoscut pentru că l-a interpretat pe Tarzan în filmele din anii 1930 și 1940, s-a născut în Ungaria.
Iluzionistul american Harry Houdini era de origine maghiar, el fiind născut la Budapesta, în 1874.
Albert Szent-Györgyi, descoperitorul vitaminei C, s-a născut în Ungaria.
Béla Lugosi, originalul Dracula, era și el tot maghiar.
Maghiarul László Cseh a fost unul dintre cei trei înotători care au câștigat argintul în proba de 100 m fluture de la Jocurile Olimpice din 2016, desfășurate la Rio de Janiero. Ceilalți doi au fost americanul Michael Phelps și sud-africanul Chad le Clos.
Toți trei au fost cronometrați cu același timp: 51,14 secunde. A fost pentru prima dată când trei sportivi s-au clasat la egalitate într-o probă din programul olimpic de înot.
Probabil ai auzit de cubul Rubik, dar știai că a fost inventat de sculptorul și profesorul de arhitectură ungur Ernő Rubik?
Ungurii au semnat mai multe invenții care au avut un impact uriaș asupra modului în care ne trăim viața astăzi. Printre acestea amintim pixul, inventat de Laszlo Biro, chibritul de siguranță al lui Janos Irinyi, holografia lui Denes Gabor și computerul digital inventat de Janos von Neumann.
Sinagoga de pe strada Dohány din Budapesta este un reper semnificativ pentru comunitatea evreiască. Cu o capacitate de 3.000 de locuri, aceasta nu este doar cea mai mare sinagogă din Europa, ci și a doua ca mărime din lume.

Foto: Shutterstock/ 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *