Uniunea Europeană încearcă să reducă consumerismul. Cum îi va obliga pe producători să-ți repare produsul deteriorat

RMAG news

Uniunea Europeană a adoptat o directivă privind dreptul la reparare, care va face mai ușor pentru consumatori să-și repare dispozitivele.

Noile reguli extind garanția produsului în cazul în care acesta se defectează în timpul perioadei de garanție, obligând în același timp producătorii să repare dispozitivele care nu mai sunt acoperite de garanție. Legea trebuie încă aprobată de statele membre.

Dispozitivele vândute în Europa beneficiază deja de garanții de minim doi ani, dar noile reguli impun cerințe suplimentare.

Garanția devine obligatorie, conform directivelor venite de la Uniunea Europeană

Dacă un dispozitiv este reparat în timpul perioadei de garanție, clientul trebuie să primească opțiunea de a alege între înlocuire și reparare. Dacă optează pentru ultima variantă, garanția va fi prelungită cu un an.

Odată ce garanția în cauză expiră, companiile sunt totuși obligate să repare produsele de uz casnic obișnuite care pot fi reparate conform legii UE, precum smartphone-urile, televizoarele și anumite aparate electrocasnice.

Consumatorii pot, de asemenea, să împrumute un dispozitiv în timpul reparației sau, dacă nu poate fi reparat, să opteze pentru o unitate recondiționată ca alternativă.

UE spune că reparatiile trebuie oferite la un preț rezonabil astfel încât consumatorii să nu fie împiedicați intenționat să solicite aceste servicii.

Producătorii trebuie să furnizeze piese de schimb și unelte și să nu încerce să scape de reparatii prin utilizarea de „clauze contractuale, tehnici hardware sau software”.

Legea nu este perfectă, totuși

În plus, producătorii nu pot opri utilizarea de piese de schimb second-hand, originale, compatibile sau fabricate cu imprimante 3D de către reparatori independenți, atâta timp cât acestea sunt conforme cu legile UE.

Ei trebuie să ofere un site web care să afișeze prețurile pentru reparații, nu pot refuza să repare un dispozitiv reparat anterior de altcineva și nu pot refuza o reparație din motive economice.

În timp ce aplaudă extinderea regulilor, grupul Right to Repair din Europa a declarat că există oportunități ratate.

Right to Repair din Europa ar fi dorit să vadă incluse mai multe categorii de produse, prioritate pentru reparare în loc de înlocuire, dar și dreptul reparatorilor independenți de a avea acces la toate piesele de schimb/informațiile de reparații și altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *