Unul dintre cele mai mari orașe din lume riscă să rămână fără apă. Când ar putea fi „ziua zero”

Unul dintre cele mai mari orașe din lume riscă să rămână fără apă. Când ar putea fi „ziua zero”

Mexico City, o metropolă de aproape 22 de milioane de locuitori și unul dintre cele mai mari orașe din lume, se confruntă cu o criză severă a apei. La începutul lunii februarie, un oficial de la o filială a Comisiei Naţionale pentru apă a ţării a declarat că, în lipsa unor ploi semnificative, “ziua zero” ar putea să fie 26 iunie, relatează CNN.

Alejandro Gomez nu are apă curentă de mai bine de trei luni. Câteodată, apa curge timp de o oră sau două, dar doar un mic firicel, abia pentru a umple câteva găleți. Apoi, nimic timp de mai multe zile, notează sursa citată.

Gomez, care locuiește în cartierul Tlalpan din Ciudad de Mexico, nu are un rezervor mare de stocare, așa că nu poate primi livrări de apă din camioane – pur și simplu nu are unde să o stocheze. În schimb, el și familia sa se descurcă cu ceea ce pot cumpăra și depozita. Când se spală, captează apa pentru a o folosi la toaletă. Este greu, a declarat el pentru CNN. “Avem nevoie de apă, este esențială pentru orice”.

Mexico City, o metropolă de aproape 22 de milioane de locuitori și unul dintre cele mai mari orașe din lume, se confruntă cu o criză severă a apei. Anii cu precipitații anormal de scăzute, perioadele mai lungi de secetă și temperaturile ridicate au mai multe probleme la un sistem care se confruntă deja cu o cerere crescută. Autoritățile au fost nevoite să introducă restricții semnificative privind apa pompată din rezervoare.

Mexico City ar putea să se îndrepte în câteva luni spre “ziua zero”

“Mai multe cartiere au suferit din cauza lipsei de apă timp de săptămâni întregi și mai sunt încă patru luni până când vor începe ploile”, a declarat Christian Dominguez Sarmiento, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM).

Politicienii minimalizează orice sentiment de criză, dar unii experți spun că situația a atins acum un nivel atât de critic încât Mexico City ar putea să se îndrepte în câteva luni spre “ziua zero” – când robinetele vor rămâne fără apă în zone imense ale orașului.

Sistemul de apă Cutzamala, o rețea de rezervoare, stații de pompare, canale și tuneluri, furnizează aproximativ 25% din apa utilizată de Valea Mexicului, care include Ciudad de Mexico. Însă seceta severă și-a pus amprenta. În prezent, la aproximativ 39% din capacitate, sistemul se află la un minim istoric.

“Este aproape jumătate din cantitatea de apă pe care ar trebui să o avem”, a declarat Fabiola Sosa-Rodriguez, șefa departamentului de creștere economică și mediu de la Universitatea Autonomă Metropolitană din Mexico City.

În octombrie, Conagua, comisia națională pentru apă a țării, a anunțat că va restricționa apa din Cutzamala cu 8% “pentru a asigura aprovizionarea cu apă potabilă a populației, având în vedere seceta severă”.

Doar câteva săptămâni mai târziu, oficialii au înăsprit semnificativ restricțiile, reducând apa furnizată de sistem cu aproape 25%, dând vina pe condițiile meteorologice extreme.

“Va trebui să se ia măsuri pentru a putea distribui apa pe care o are Cutzamala în timp, pentru a se asigura că nu se va epuiza”, a declarat atunci German Arturo Martinez Santoyo, directorul general al Conagua, într-o declarație.

Aproximativ 60% din Mexic se confruntă cu o secetă moderată sau excepțională, potrivit unui raport din februarie. Aproape 90% din Ciudad de Mexico se confruntă cu o secetă severă – iar situația se va înrăutăți, având în vedere că mai sunt câteva luni până la începerea sezonului ploios.

“Ne aflăm în jurul mijlocului sezonului secetos, cu creșteri susținute ale temperaturii așteptate până în aprilie sau mai”, a declarat June Garcia-Becerra, profesor asistent de inginerie la Universitatea din Northern British Columbia.

“Schimbările climatice au făcut ca secetele să fie din ce în ce mai severe din cauza lipsei de apă”, a declarat Sarmiento de la UNAM. În plus, temperaturile ridicate “au făcut ca apa disponibilă în sistemul Cutzamala să se evapore”, a spus el.

Criza a declanșat o dezbatere aprinsă cu privire la posibilitatea ca orașul să ajungă în “ziua zero”, când sistemul Cutzamala va ajunge la un nivel atât de scăzut încât nu va mai putea furniza apă locuitorilor orașului.

Presa locală a relatat pe larg la începutul lunii februarie că un oficial de la o filială a Conagua a declarat că, în lipsa unor ploi semnificative, “ziua zero” ar putea ajunge la 26 iunie.

Însă, de atunci, autoritățile au încercat să asigure locuitorii că nu va exista o zi zero. Într-o conferință de presă din 14 februarie, președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a declarat că se lucrează la rezolvarea problemelor legate de apă. Primarul orașului Mexico City, Martí Batres Guadarrama, a declarat într-o conferință de presă recentă că rapoartele privind ziua zero sunt “știri false” răspândite de adversarii politici.

“Este probabil că ne vom confrunta cu o zi zero”

Mexico City ar putea rămâne fără apă înainte de sosirea sezonului ploios dacă va continua să o folosească în același mod, a declarat Sosa-Rodriguez. “Este probabil că ne vom confrunta cu o zi zero”, a adăugat ea.

Aceasta nu înseamnă un colaps complet al sistemului de apă, a spus ea, deoarece orașul nu depinde de o singură sursă. Nu va fi la fel ca atunci când Cape Town din Africa de Sud a fost periculos de aproape de a rămâne complet fără apă în 2018, în urma unei secete severe de mai mulți ani. “Unele grupuri vor avea în continuare apă”, a spus ea, “dar majoritatea oamenilor nu vor avea”.

Raul Rodriguez Marquez, președintele Consiliului consultativ non-profit pentru apă, a declarat că nu crede că orașul va ajunge la ziua zero în acest an – dar, a avertizat el, o va face dacă nu se fac schimbări.

“Ne aflăm într-o situație critică și am putea ajunge la o situație extremă în următoarele câteva luni”, a declarat acesta pentru CNN.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *